wtorek, 24 maja 2011

Muffinki z musli



Naszło mnie dzisiaj na pieczenie. Jednak nie miałam ochoty na zbyt słodkie smakołyki, więc wyszperałam w szafce opakowanie musli i postanowiłam coś z niego zrobić.Wymyśliłam muffinki.




Składniki:
"suche":
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka sody (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
1/4 łyżeczki soli

"mokre":
1 jajko
małe opakowanie jogurtu naturalnego (można zastąpić maślanką)
1/3 kostki masła (należy je roztopić)                                                                
2 łyżki miodu (dodałam gryczanego)

+ 2 szklanki musli

Składniki "suche" wymieszać w jednej misce, składniki "mokre" - w drugiej. Następnie wszystko połączyć, dodać musli i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. W cieście powinny pozostać widoczne grudki. Napełnić masą formę do muffinów lub papierowe foremki. Piec w temperaturze 200 st. Celsjusza przez około 25 - 30 min.


Muffinki nie są zbyt słodkie, a dzięki dodatkowi mąki żytniej nie są suche. Z podanych wyżej składników wyszło mi 20 sztuk (nie za dużych). 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz