Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2011

Aktualności: bułeczki z otrębów, matka drożdżowa na wino

Od dawna przymierzam się do nastawienia wina z ryżu. W końcu zabrałem się za to i przygotowałem wczoraj matkę drożdżową. Jak drożdże porządnie uaktywnią się za dzień lub dwa będę działał dalej. Oczywiście jak będę miał już cały materiał to postaram się wrzucić tu fotorelację. Czy uwierzycie, że bułeczki na zdjęciach poniżej zostały zrobione w domu? Ja nie mogłem uwierzyć jak Domi mi je pokazała. Bułeczki są zrobione z otrębów i przepięknie pachną. Niestety osobiście ich nie próbowałem bo mam rozkaz od "szefa generała" (Domi), żeby zrzucić kilka kilogramów, ale dzieciaki po prostu pochłaniały je. Jak Domi będzie je robiła jeszcze raz to zrobimy fotoprotokół :)

Co nieco o miodzie

Od dawna przymierzam się do zrobienia własnego miodu pitnego. W końcu zdobyłem odpowiednie drożdże, a w ostatni weekend przywiozłem kilka słoików miodu z biłgorajskiej pasieki. Sprzedający twierdził, że na miód pitny w sam raz będzie miód wielokwiatowy :) Faktycznie jest bardzo słodki. Do tego wzięliśmy jeszcze miód lipowy i gryczany bo dobrze wpływają na zdrowie i odporność organizmu. Gratisowo dostaliśmy jeszcze słoik miodu w postaci skrystalizowanej, idealnie nadającej się do smarowania np. na pieczywie. Tyle rodzajów, tyle informacji, że postanowiłem poszperać i dowiedzieć się jak to jest z tym miodem. Pierwsza ciekawostka to to, że w postaci płynnej miód nazywany jest patoką, a w skrystalizowanej krupcem. W przepisach na miód pitny widziałem te nazwy, ale nie wiedziałem co one oznaczają. Wszędzie mówi się o zdrowotnym działaniu miodu, o tym iż hamuje on rozwój drobnoustrojów. Okazuje się, że te własności miód zawdzięcza wielu różnym składnikom, ale najważniejszym z nic