Przygotowując się do wielkanocnych wypieków postanowiłam zrobić małą rozgrzewkę i upiekłam owsiane ciasteczka, nazywane makaronikami. Owsiane makaroniki to pyszne ciasteczka, które można wzbogacać różnymi dodatkami: wanilią, cynamonem, olejkiem migdałowym czy kakao. Dziś prezentuję je w podstawowej wersji. Do zrobienia makaroników będą nam potrzebne: 2 szklanki płatków owsianych 2 jajka 10 dag margaryny 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) Płatki wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Ubijamy pianę z białek. Do masy z żółtek dodajemy uprażone płatki i dokładnie mieszamy. Jak pisałam wyżej można też dodać kakao, wanilię itp. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasteczka (jedną porcję nakładałam dużą łyżką, a drugą małą łyżeczką - na zdjęciu jest pierwsza porcja). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopn