Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2011

Domowa pizza na cieście razowym

Przygotowywanie domowej pizzy ma wiele zalet. Oprócz satysfakcji z własnoręcznego wypieku i możliwości wrzucenia na ciasto praktycznie wszystkiego, co lubimy ogromnym plusem jest świadomość, że ciasto nie zostało zrobione z jakiegoś proszku.  Dawniej piekłam pizzę wyłącznie z białej mąki pszennej, ale od dłuższego czasu wykorzystuję również mąkę pszenną razową i mąkę żytnią. W tym przepisie ciasto nie musi wyrastać, od razu po wyrobieniu wykładamy je na blachę i możemy piec. Potrzebne składniki: 3 szklanki mąki (zazwyczaj daję 1 szklankę pszennej, 1,5 szklanki pszennej razowej i 1/2 szklanki żytniej) 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa z oliwek (najczęściej daję 1/2 szklanki) 1 szklanka wody (może być mniej lub więcej, w zależności od konsystencji wyrabianego ciasta) Wszystkie składniki wrzucam do robota kuchennego i wyrabiam około 10 minut. Następnie chwilę wyrabiam ciasto w rękach i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.