Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2013

Domowa wędlina: schab w czosnku i majeranku

Wędliny, które kupujemy w sklepach, najczęściej są faszerowane wodą i chemią, przedłużającą ich przydatność do spożycia. Tym samym ginie wspaniały smak, który można wydobyć z mięsa. Robienie własnych wędlin początkowo wydaje się skomplikowane. Dzisiejszy przepis jest prosty, a efekt naprawdę robi wrażenie. Zrobiliśmy schab, który wyszedł bardzo soczysty, ale można użyć dowolnego mięsa i dowolnych przypraw. Wieczorem nacieramy schab czosnkiem, majerankiem, solą i odrobiną pieprzu. Tak przygotowane mięso szczelnie zakrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażyłam schab ze wszystkich stron na sklarowanym maśle. Gdy mięso się smaży, należy w garnku zagotować wodę i prosto z patelni przełożyć je do wrzątku. Nie gotować.  Garnek przykrywamy pokrywką i zawijamy w koc. Zostawiamy go na około 8 godzin. Gotowy schab był bardzo soczysty, a przede wszystkim nie miał w sobie żadnych "ulepszaczy".  Zniknął z talerza w mgnieniu oka :)