Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2014

Pierwsze suszenie ziół

Rośliny na balkonie? Bardzo dobry pomysł! Ale niektórym zielskom jest tak dobrze i tak bardzo się rozrastają, że zagłuszają same siebie. Wtedy najlepiej je przerwać i zużyć na świeżo, albo zasuszyć. U nas wiosna obrodziła w lawendę, tymianek, oregano i mięty czekoladową i truskawkową. Uruchomiliśmy więc suszarkę i rozpoczęliśmy produkowanie tegorocznych zapasów suszonych ziół.  Suszony tymianek i oregano są powszechnie stosowane w kuchni. Suszona mięta jest rewelacyjna w pirogu biłgorajskim, jako przyprawa do mięs oraz oczywiście w napojach np. lemoniadzie i herbacie. Ja natomiast najbardziej się cieszę na lawendę bo Domi potrafi z niej zrobić rewelacyjny, aromatyczny chleb.

Musztardowa marynata do mięsa na grilla

Sezon "grillowy" w pełni. Ludzie coraz częściej kupują do pieczenia "gotowce" z marketu. A przecież doprawienie samodzielne mięsa jest dużo przyjemniejsze, zdrowsze i smaczniejsze. Dziś przedstawiamy marynatę do mięsa autorstwa Domi. Marynata oparta jest na bazie musztardy, oliwy i kompozycji przypraw. Smakuje wyśmienicie, a mięso jest dzięki niej soczyste.

Wizyta w dolinie Roztoki, ale bobrów brak

Zielony kolor uspokaja, powoduje, że nasz organizm odpoczywa i regeneruje się. Zieleń jest bardzo ważna. I mimo, iż niekoniecznie jest to ulubiony kolor(nie licząc rudych i wojskowych) to powinniśmy korzystać z niej w każdej chwili.