wtorek, 21 sierpnia 2012

Domowy ketchup własnej roboty. Przepis. Etykiety.

Ponieważ jestem nałogowym zjadaczem ketchupu, a jednocześnie o ile to możliwe unikamy "chemicznego" jedzenia ze sklepów postanowiliśmy podobnie jak w zeszłym roku zrobić własny ketchup domowej roboty. Muszę przyznać ze wyszedł rewelacyjnie. Tak, że z całej przygotowanej porcji zostały dwa małe słoiczki :P Dziewczyny i ja zbyt mocno degustowaliśmy go.


Na szczęście sezon na pomidory jest w pełni to będzie można dorobić jeszcze trochę.

Dla zainteresowanych przepis na taki domowy ketchup.

Składniki:

  • 2kg pomidorów
  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, bazylia, czosnek, natka pietruszki)


Najpierw należy umyć pomidory, naciąć delikatnie ich skórkę i sparzyć wrzątkiem. Dzięki sparzeniu skórka powinna bez problemu zejść z warzyw (Następnym razem spróbujemy bez ściągania skórek. Wyciskarka powinna sobie z tym zagadnieniem poradzić.). Obrane pomidory wrzucamy do garnka.



Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki, pozbywając się gniazd z pestkami. Kawałki jabłek wrzucamy do garnka z pomidorami.


Całość zaczynamy gotować, aż składniki zmiękną.

Następnie dobrze jest zmiksować zawartość garnka, aby uzyskać gładką konsystencję i odstawić do lekkiego ostudzenia.



Ostudzony sos przecieramy przez sitko, w celu pozbycia się pestek pomidorów. My akurat użyliśmy do tego naszej wyciskarki do soków (łatwo, szybko i przyjemnie).



Oczyszczony z pestek sos wlewamy ponownie do garnka. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz (wg uznania) oraz rozdrobnione zioła i całość jeszcze raz gotujemy, aż nasz ketchup zgęstnieje.








Gotowy sos wlewamy do słoiczków lub butelek i naklejamy etykietki :)



 

2 komentarze:

  1. wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba proste,moja ciocia robiła podobnie i był pyszny :) ,w tym roku brakło czasu ale za rok poeksperymentujemy !!

    OdpowiedzUsuń