piątek, 28 września 2012

Nalewka wiśniowa. Wiśniówka. Przepis. Etykiety.

W zeszłym tygodniu rozlałem do butelek wiśniówkę, którą nastawiłem w lecie. A w ten weekend nadarza się okazją, żeby podzielić się nią z rodziną więc przygotowałem odpowiednie etykiety. Wiśniówkę robiłem w nieco nietypowy sposób bo z tzw. wiśni szklanek (typowo robi się z późnych wiśni tzw. czarnych), ale wyszła wspaniale.

Składniki na butle 10l (ok 5l nalewki):
4-5kg wiśni
4l wódki
0,5kg cukru


Przepis:
Wiśnie myjemy. Część z nich (ok 1-1,5kg) wrzucamy do butli w całości, z pestkami i zasypujemy szklanką cukru.


Resztę wiśni drylujemy, uzupełniamy butlę do mniej więcej 3/4 objętości i zasypujemy kolejną szklanką cukru.


Następnie owoce zalewamy wódką, butlę zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka tygodni (6-8). Po tym czasie wiśniówkę można rozlewać do butelek, ale ja postanowiłem najpierw zlać ją do mniejszej butli i poczekać kilka tygodni, aby jeszcze lepiej się wyklarowała.



A na butelkach najlepiej umieścić etykietki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz