Chleb żytni

Minęło trochę czasu, od kiedy obiecaliśmy dołożyć fotorelacje z pieczenia domowego chleba. W końcu udało mi się usiąść przy kompie i dotrzymać słowa.

Wiecie już, że kilka dni przed wypiekiem przygotowaliśmy zakwas na chleb. Postanowiliśmy, że tym razem będzie to chleb żytni. W związku z tym przygotowania do wypieku rozpoczęliśmy dzień wcześniej od zrobienia zaczynu.

Potrzebne składniki (na cały chleb):
  • 1kg mąki żytniej
  • 1,5 szklanki zakwasu
  • woda
  • łyżka kminku
  • łyżka soli


Wieczór - przygotowanie zaczynu

Jak widzicie przygotowaliśmy składniki i zorganizowaliśmy małego pomocnika.

W pierwszej kolejności wsypujemy do przygotowanej miski szklankę mąki żytniej.
Mąkę zalewamy 1.5 szklanki wrzątku.







Następnie przekazujemy pracę naszemu pomocnikowi w celu dokładnego wymieszania składników.



Mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy... i tak, aż do momentu ostudzenia masy.


Następnie dodajemy niepełną szklankę letniej wody i 1,5 szklanki zakwasu.



Dosypujemy niepełną szklankę mąki żytniej.



Wszystkie składniki ponownie mieszamy...



... aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy przykryty w misce pod ściereczką na całą noc. Zaczyn musi sobie popracować.









Następnego dnia rano - przygotowanie i wypiek chleba


Po nocy zaczyn wygląda mniej więcej tak


Dosypujemy resztę mąki żytniej.
Dodajemy łyżkę kminku...


... i łyżkę soli.


Wszystko mieszamy, a później...


...wyrabiamy.


Wyrabiamy, wyrabiamy, wyrabiamy... aż ciasto będzie jednolite i gładkie.




Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 4 godziny, aby wyrosło.




Gdy już wyrośnie...






... formujemy bochenek....




... i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. Po 20 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chlebek jeszcze przez ok godzinkę.
Po tym czasie otrzymujemy piękny, pachnący chleb. Należy pamiętać żeby przed jedzeniem ostudzić świeżo wypieczone pieczywo.




Smacznego. U nas w domu już od dłuższego czasu jemy tylko własne pieczywo. Jest ono zdrowsze od tego kupowanego w hipermarketach, a przede wszystkim wiemy co się w nim znajduje. Wiemy, że jest zrobione z naturalnych składników, a nie jakiegoś sztucznego proszku.


Poza tym - ten smak, ten zapach...
Jak to mówi Magda Gessler - jest smacznie jak u mamy :)

Komentarze

  1. Ważne, żeby zaczyn, a później ciasto stało w ciepłym miejscu, bo inaczej nie wyrośnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty