Przejdź do głównej zawartości

Chleb żytni

Minęło trochę czasu, od kiedy obiecaliśmy dołożyć fotorelacje z pieczenia domowego chleba. W końcu udało mi się usiąść przy kompie i dotrzymać słowa.

Wiecie już, że kilka dni przed wypiekiem przygotowaliśmy zakwas na chleb. Postanowiliśmy, że tym razem będzie to chleb żytni. W związku z tym przygotowania do wypieku rozpoczęliśmy dzień wcześniej od zrobienia zaczynu.

Potrzebne składniki (na cały chleb):
  • 1kg mąki żytniej
  • 1,5 szklanki zakwasu
  • woda
  • łyżka kminku
  • łyżka soli


Wieczór - przygotowanie zaczynu

Jak widzicie przygotowaliśmy składniki i zorganizowaliśmy małego pomocnika.

W pierwszej kolejności wsypujemy do przygotowanej miski szklankę mąki żytniej.
Mąkę zalewamy 1.5 szklanki wrzątku.







Następnie przekazujemy pracę naszemu pomocnikowi w celu dokładnego wymieszania składników.



Mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy... i tak, aż do momentu ostudzenia masy.


Następnie dodajemy niepełną szklankę letniej wody i 1,5 szklanki zakwasu.



Dosypujemy niepełną szklankę mąki żytniej.



Wszystkie składniki ponownie mieszamy...



... aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy przykryty w misce pod ściereczką na całą noc. Zaczyn musi sobie popracować.









Następnego dnia rano - przygotowanie i wypiek chleba


Po nocy zaczyn wygląda mniej więcej tak


Dosypujemy resztę mąki żytniej.
Dodajemy łyżkę kminku...


... i łyżkę soli.


Wszystko mieszamy, a później...


...wyrabiamy.


Wyrabiamy, wyrabiamy, wyrabiamy... aż ciasto będzie jednolite i gładkie.




Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 4 godziny, aby wyrosło.




Gdy już wyrośnie...






... formujemy bochenek....




... i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. Po 20 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chlebek jeszcze przez ok godzinkę.
Po tym czasie otrzymujemy piękny, pachnący chleb. Należy pamiętać żeby przed jedzeniem ostudzić świeżo wypieczone pieczywo.




Smacznego. U nas w domu już od dłuższego czasu jemy tylko własne pieczywo. Jest ono zdrowsze od tego kupowanego w hipermarketach, a przede wszystkim wiemy co się w nim znajduje. Wiemy, że jest zrobione z naturalnych składników, a nie jakiegoś sztucznego proszku.


Poza tym - ten smak, ten zapach...
Jak to mówi Magda Gessler - jest smacznie jak u mamy :)

Komentarze

  1. Ważne, żeby zaczyn, a później ciasto stało w ciepłym miejscu, bo inaczej nie wyrośnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego) i