Owsiane makaroniki

Przygotowując się do wielkanocnych wypieków postanowiłam zrobić małą rozgrzewkę i upiekłam owsiane ciasteczka, nazywane makaronikami.


Owsiane makaroniki to pyszne ciasteczka, które można wzbogacać różnymi dodatkami: wanilią, cynamonem, olejkiem migdałowym czy kakao.

Dziś prezentuję je w podstawowej wersji.



Do zrobienia makaroników będą nam potrzebne:
2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)







Płatki wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor.









Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.











Ubijamy pianę z białek.










Do masy z żółtek dodajemy uprażone płatki i dokładnie mieszamy. Jak pisałam wyżej można też dodać kakao, wanilię itp. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.





Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasteczka (jedną porcję nakładałam dużą łyżką, a drugą małą łyżeczką - na zdjęciu jest pierwsza porcja).



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasteczka 10-15 minut.

Komentarze

  1. Ta margaryna nie wygląda zbyt zdrowo. Może lepiej zastąpić ją sklarowanym masłem, a zamiast cukru można zastosować Ksylitol (cukier z brzozy).

    OdpowiedzUsuń
  2. To przepis teściowej wiec niemodyfikowalny :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty