Przygotowując się do wielkanocnych wypieków postanowiłam zrobić małą rozgrzewkę i upiekłam owsiane ciasteczka, nazywane makaronikami.
Owsiane makaroniki to pyszne ciasteczka, które można wzbogacać różnymi dodatkami: wanilią, cynamonem, olejkiem migdałowym czy kakao.
Dziś prezentuję je w podstawowej wersji.
Dziś prezentuję je w podstawowej wersji.
Do zrobienia makaroników będą nam potrzebne:
2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
Płatki wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.
Ubijamy pianę z białek.
Do masy z żółtek dodajemy uprażone płatki i dokładnie mieszamy. Jak pisałam wyżej można też dodać kakao, wanilię itp. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy ciasteczka (jedną porcję nakładałam dużą łyżką, a drugą małą łyżeczką - na zdjęciu jest pierwsza porcja).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasteczka 10-15 minut.
Ta margaryna nie wygląda zbyt zdrowo. Może lepiej zastąpić ją sklarowanym masłem, a zamiast cukru można zastosować Ksylitol (cukier z brzozy).
OdpowiedzUsuńTo przepis teściowej wiec niemodyfikowalny :P
OdpowiedzUsuń