wtorek, 19 lipca 2011

Domowa pizza na cieście razowym


Przygotowywanie domowej pizzy ma wiele zalet. Oprócz satysfakcji z własnoręcznego wypieku i możliwości wrzucenia na ciasto praktycznie wszystkiego, co lubimy ogromnym plusem jest świadomość, że ciasto nie zostało zrobione z jakiegoś proszku.


 Dawniej piekłam pizzę wyłącznie z białej mąki pszennej, ale od dłuższego czasu wykorzystuję również mąkę pszenną razową i mąkę żytnią.

W tym przepisie ciasto nie musi wyrastać, od razu po wyrobieniu wykładamy je na blachę i możemy piec.

Potrzebne składniki:

3 szklanki mąki (zazwyczaj daję 1 szklankę pszennej, 1,5 szklanki pszennej razowej i 1/2 szklanki żytniej)
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek (najczęściej daję 1/2 szklanki)
1 szklanka wody (może być mniej lub więcej, w zależności od konsystencji wyrabianego ciasta)






Wszystkie składniki wrzucam do robota kuchennego i wyrabiam około 10 minut.









Następnie chwilę wyrabiam ciasto w rękach i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.







Równomiernie rozkładam ciasto. Można je również rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę.







Gdy ciasto jest rozłożone, smarujemy je sosem pomidorowym (wkrótce wrzucę tu przepis) i przystępujemy do nakładania ulubionych dodatków.









U nas tym razem był wędzony kurczak, salami, oliwki, kukurydza i pieczarki.








Przygotowaną pizzę posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz