Przejdź do głównej zawartości

Domowa pizza na cieście razowym


Przygotowywanie domowej pizzy ma wiele zalet. Oprócz satysfakcji z własnoręcznego wypieku i możliwości wrzucenia na ciasto praktycznie wszystkiego, co lubimy ogromnym plusem jest świadomość, że ciasto nie zostało zrobione z jakiegoś proszku.


 Dawniej piekłam pizzę wyłącznie z białej mąki pszennej, ale od dłuższego czasu wykorzystuję również mąkę pszenną razową i mąkę żytnią.

W tym przepisie ciasto nie musi wyrastać, od razu po wyrobieniu wykładamy je na blachę i możemy piec.

Potrzebne składniki:

3 szklanki mąki (zazwyczaj daję 1 szklankę pszennej, 1,5 szklanki pszennej razowej i 1/2 szklanki żytniej)
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek (najczęściej daję 1/2 szklanki)
1 szklanka wody (może być mniej lub więcej, w zależności od konsystencji wyrabianego ciasta)






Wszystkie składniki wrzucam do robota kuchennego i wyrabiam około 10 minut.









Następnie chwilę wyrabiam ciasto w rękach i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.







Równomiernie rozkładam ciasto. Można je również rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę.







Gdy ciasto jest rozłożone, smarujemy je sosem pomidorowym (wkrótce wrzucę tu przepis) i przystępujemy do nakładania ulubionych dodatków.









U nas tym razem był wędzony kurczak, salami, oliwki, kukurydza i pieczarki.








Przygotowaną pizzę posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 30 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i