poniedziałek, 19 marca 2012

Colcannon - tradycyjne danie irlandzkie, przepis

Szukając przepisu na piątkowy obiad natrafiłam na colcannon. Ponieważ było to tuż przed Dniem świętego Patryka, który jest hucznie obchodzony w Irlandii, postanowiłam wypróbować przepis na to tradycyjne danie. Zachęciła mnie jego prostota, bo bardzo często nieskomplikowane potrawy okazują się zadziwiająco zadowalające w smaku.


Wzorowałam się na recepturze prawdziwego Irlandczyka - Donal Skehan jest praktycznie nieznany w naszym kraju, ale naprawdę świetnie gotuje. Przepis na colcannon nieco zmodyfikowałam, dostosowując go do produktów, które akurat miałam w kuchni. 

Colcannon:

1 kg ziemniaków
3 szklanki poszatkowanej białej kapusty
3 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
spory pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka i dusimy na łyżce masła.

   

Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Całość miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę.

   

Następnie do masy dodajemy kapustę i posiekany szczypiorek.


Wszystko razem  dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.Colcannon najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Na wierzch można dodać jeszcze nieco masła.

A na czym polegały moje modyfikacje? Zamiast kapusty białej w oryginalnym przepisie była kapusta włoska - przypuszczam, ze dzięki temu była bardziej wyczuwalna i krucha. Podobno często stosuje się też jarmuż. Donal swoją kapustę gotował na parze, ja postanowiłam ją poddusić na odrobinie masła. I jeszcze kwestia szczypiorku - powinno się dodawać całe dymki, których akurat nie miałam. Mimo tych zmian, mój colcannon okazał się świetnym piątkowym obiadem.

1 komentarz:

  1. Suuuper danko! znowu zakochałem się w Irlandii:) bałem się że za dużo kapusty - można śmiało wrzucić czwartą szklankę - dużo szczypioru i młodej cebulki zamiast masełka polałem tłuszczykiem z pod schabowego! Poezja! polecam :)

    OdpowiedzUsuń