piątek, 22 lutego 2013

Ryż smażony z brokułami, czosnkiem i curry


Na Wolnym tempie dawno nie było żadnego przepisu, więc dziś pokażę Wam jak zrobić szybkie, smaczne i zdrowie danie z dość łatwo dostępnych składników.

Ryż smażony z brokułami, czosnkiem i curry:
2 torebki ryżu
1 brokuł
kilka ząbków czosnku (ilość wedle upodobania, ja dałam 6)
1 jajko
curry
sos sojowy 
oliwa z oliwek
zielona pasta curry (opcjonalnie)


Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez 5 min. Na małej patelni podsmażamy jajko (powinno być ścięte), odstawiamy na bok. W dużej patelni lub woku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek. Po chwili dodajemy różyczki brokuła, znów chwilę podsmażamy i dodajemy ryż i usmażone wcześniej jajko. Przyprawiamy curry, dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli czosnek nie jest mocno wyczuwalny, można dodać jeszcze posiekany ząbek. Wszystko razem smażymy przez około 2 minuty, często mieszając. 

Do smażonego ryżu można dodawać inne składniki, na przykład pokrojone w paseczki filety z kurczaka czy świeżą paprykę. 

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Czy taką pastę curry można zrobić własnoręcznie. Znaczy oczywiście, że można - wszystko można ale czy to wymaga dużej ilości pracy? Zdecydowanie wypróbuje kiedyś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat mam gotową pastę, ale patrząc na jej składniki przypuszczam, że wystarczy je razem zmiksować. Są to: trawa cytrynowa, zielone chilli, czosnek, cebula, limonka, kurkuma, kolendra, galangal, sól i woda. Przy czym myślę, że galangal można po prostu zastąpić imbirem i pieprzem.

      Pozdrawiam :)

      Usuń