Przejdź do głównej zawartości

Ryż smażony z brokułami, czosnkiem i curry


Na Wolnym tempie dawno nie było żadnego przepisu, więc dziś pokażę Wam jak zrobić szybkie, smaczne i zdrowie danie z dość łatwo dostępnych składników.

Ryż smażony z brokułami, czosnkiem i curry:
2 torebki ryżu
1 brokuł
kilka ząbków czosnku (ilość wedle upodobania, ja dałam 6)
1 jajko
curry
sos sojowy 
oliwa z oliwek
zielona pasta curry (opcjonalnie)


Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez 5 min. Na małej patelni podsmażamy jajko (powinno być ścięte), odstawiamy na bok. W dużej patelni lub woku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek. Po chwili dodajemy różyczki brokuła, znów chwilę podsmażamy i dodajemy ryż i usmażone wcześniej jajko. Przyprawiamy curry, dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli czosnek nie jest mocno wyczuwalny, można dodać jeszcze posiekany ząbek. Wszystko razem smażymy przez około 2 minuty, często mieszając. 

Do smażonego ryżu można dodawać inne składniki, na przykład pokrojone w paseczki filety z kurczaka czy świeżą paprykę. 

Smacznego :)


Komentarze

  1. Czy taką pastę curry można zrobić własnoręcznie. Znaczy oczywiście, że można - wszystko można ale czy to wymaga dużej ilości pracy? Zdecydowanie wypróbuje kiedyś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat mam gotową pastę, ale patrząc na jej składniki przypuszczam, że wystarczy je razem zmiksować. Są to: trawa cytrynowa, zielone chilli, czosnek, cebula, limonka, kurkuma, kolendra, galangal, sól i woda. Przy czym myślę, że galangal można po prostu zastąpić imbirem i pieprzem.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i