Ramen. Rosół z szybkowara. Przepis.

Niektórzy wiedzą, że jestem ogromnym fanem mangi oraz anime Naruto. To opowieść o świecie, w którym o bezpieczeństwo ludzi dbają wojownicy ninja, shinobi. Jednym z nich jest właśnie tytułowy Naruto. Jest on strasznym głodomorem, a jego ulubioną potrawą jest ramen. Byłem strasznie ciekawy co to jest i jak smakuje. Na tradycyjne japońskie szans raczej nie mam, zupki chińskie, które są niby substytutem tego dania to jakaś tragedia więc postanowiłem spróbować zrobić własne.


Ramen to po prostu rosół z makaronem i różnymi dodatkami. My postanowiliśmy zrobić go w szybkowarze  na bazie mięsa kaczki.

2 piersi z kaczki umyć i pokroić
30 dag żołądków z kurczaka umyć
4 duże marchewki pokroić w plastry
1 pietruszka pokroić w plastry
2 łodygi selera naciowego pokroić
1 mała cebula obrać i opalić lekko nad ogniem
4 ziarenka ziela angielskiego

Wrzucić przygotowane składniki do 6 l szybkowaru i zalać wodą. Szybkowar zamknąć i postawić na ogniu do zagotowania (gwizdka). Od chwili zagotowania gotować 20 min na małym ogniu.

W między czasie ugotować makaron i kilka jajek na twardo.

Gdy wszystko jest gotowe rosół podajemy w miseczce serwując dużą ilość dodatków z rosołu, makaron i jajka przekrojone na pół. Doprawiamy całość solą, koperkiem lub świeżą natką pietruszki.

Smakuje rewelacyjne.

Jajka w rosole przypomniały mi w smaku barszcz jaki jemy na Wielkanoc u babci Marysi :)











Komentarze

Popularne posty