Przejdź do głównej zawartości

Ramen. Rosół z szybkowara. Przepis.

Niektórzy wiedzą, że jestem ogromnym fanem mangi oraz anime Naruto. To opowieść o świecie, w którym o bezpieczeństwo ludzi dbają wojownicy ninja, shinobi. Jednym z nich jest właśnie tytułowy Naruto. Jest on strasznym głodomorem, a jego ulubioną potrawą jest ramen. Byłem strasznie ciekawy co to jest i jak smakuje. Na tradycyjne japońskie szans raczej nie mam, zupki chińskie, które są niby substytutem tego dania to jakaś tragedia więc postanowiłem spróbować zrobić własne.


Ramen to po prostu rosół z makaronem i różnymi dodatkami. My postanowiliśmy zrobić go w szybkowarze  na bazie mięsa kaczki.

2 piersi z kaczki umyć i pokroić
30 dag żołądków z kurczaka umyć
4 duże marchewki pokroić w plastry
1 pietruszka pokroić w plastry
2 łodygi selera naciowego pokroić
1 mała cebula obrać i opalić lekko nad ogniem
4 ziarenka ziela angielskiego

Wrzucić przygotowane składniki do 6 l szybkowaru i zalać wodą. Szybkowar zamknąć i postawić na ogniu do zagotowania (gwizdka). Od chwili zagotowania gotować 20 min na małym ogniu.

W między czasie ugotować makaron i kilka jajek na twardo.

Gdy wszystko jest gotowe rosół podajemy w miseczce serwując dużą ilość dodatków z rosołu, makaron i jajka przekrojone na pół. Doprawiamy całość solą, koperkiem lub świeżą natką pietruszki.

Smakuje rewelacyjne.

Jajka w rosole przypomniały mi w smaku barszcz jaki jemy na Wielkanoc u babci Marysi :)











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Marynowane gąski

Ostatnio dostaliśmy cały koszyk pięknych gąsek. Były ich dwa rodzaje: zielone i szare.  Stwierdziliśmy, że najlepiej będzie je zamarynować. Gąski należy oczyścić, włożyć do dużej miski i zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli. Zostawiamy je na jakiś czas w takiej kąpieli. Jeśli grzyby mają na sobie dużo piasku lub ziemi, należy je moczyć dłużej. Następnie miękką szczoteczką lub gąbką czyścimy gąski, a później kilka razy płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie gąski należy dwukrotnie ugotować. Zielone gąski (które mają żółtą barwę) gotujemy dłużej (gotowałam około 15 minut), a gąski szare krócej (około 10 minut), gdyż są delikatniejsze. Za drugim razem ugotowałam je już razem, około 10 minut. Do wody można dodać odrobinę octu, żeby grzyby nie straciły koloru. Gotowe gąski nakładamy do wyparzonych słoiczków. I przygotowujemy zalewę: 2,5 l wody, 1/2 l octu, 6 łyżek cukru i szczypta soli. Wszystko razem zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy grzyby. Nie