Domowa wędlina: schab w czosnku i majeranku

Wędliny, które kupujemy w sklepach, najczęściej są faszerowane wodą i chemią, przedłużającą ich przydatność do spożycia. Tym samym ginie wspaniały smak, który można wydobyć z mięsa. Robienie własnych wędlin początkowo wydaje się skomplikowane. Dzisiejszy przepis jest prosty, a efekt naprawdę robi wrażenie. Zrobiliśmy schab, który wyszedł bardzo soczysty, ale można użyć dowolnego mięsa i dowolnych przypraw.

Wieczorem nacieramy schab czosnkiem, majerankiem, solą i odrobiną pieprzu. Tak przygotowane mięso szczelnie zakrywamy i wkładamy na noc do lodówki.


Następnego dnia obsmażyłam schab ze wszystkich stron na sklarowanym maśle.



Gdy mięso się smaży, należy w garnku zagotować wodę i prosto z patelni przełożyć je do wrzątku. Nie gotować. 


Garnek przykrywamy pokrywką i zawijamy w koc. Zostawiamy go na około 8 godzin.



Gotowy schab był bardzo soczysty, a przede wszystkim nie miał w sobie żadnych "ulepszaczy".
 Zniknął z talerza w mgnieniu oka :)


Komentarze

Popularne posty