wtorek, 8 kwietnia 2014

Szynkowar - sposób na domowe wędliny - polędwica z karkówką

Zdrowe, pachnące, domowe kiełbasy i wędliny. Przed oczami staje drewniana wiejska chatka i stojąca obok niej wędzarnia, z której unosi się wspaniały aromatyczny dym. Dym pełen zapachów mięsa, które już za chwilę znajdzie się na rodzinnym stole. Ale w dużych miastach, na blokowiskach nikt nie będzie przecież wędził. Nikt też nie chce się ograniczać. Zróbmy więc wędliny w mieszkaniu w bloku.


Tak jak napisałem we wstępie na blokowisku ciężko jest przygotować tradycyjne domowe wędliny np. takie z wędzarni. My już kilkukrotnie podchodziliśmy do tego tematu i efekty były zadowalające, ale nie powalające.

Ostatnio jednak w hipermarkecie trafiłem na nowe gadżety przy stoisku dla "hobbystów" domowej produkcji kiełbas i wędlin. Pierwsza rzecz to jelita wieprzowe na kiełbasę czyli coś czego w Warszawie jeszcze nie widziałem (albo zbyt słabo szukałem :P). A druga to szynkowar. Oczywiście obie rzeczy wrzuciłem do koszyka. Kiełbasy z tej kiszki jeszcze nie robiłem, ale niedługo Wielkanoc więc będzie doskonała okazja. Ale szynkowar ochrzciłem i wyprodukowałem "małe co nieco". I jest pysznie.

Postanowiłem zrobić lekkie profanum (jak to określiła Domi) i w swojej wędlince dokonałem mezaliansu wysokiej jakości polędwiczki i poczciwej karkówki. Nie bawiłem się w kombinacje z egzotycznymi przyprawami, ale smak i tak wyszedł wyborny.

Polędwica z karkówką z szynkowara

Składniki:

  • 70-80dkg polędwiczki wieprzowej
  • 70-80dkg karkówki
  • łyżka soli (najlepiej bez przeciwzbrylaczy; witaminek "E")
  • odrobina saletry potasowej
  • pieprz
Polędwicę i karkówkę kroimy w kostkę. Polędwice "grubiej". Karkówkę drobniej. Dodajemy do mięsa sól i saletrę. Całość porządnie mieszamy i masujemy, a następnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin.

Po tym czasie pakujemy mięso do szybkowara mocno je dociskając i wstawiamy do garnka z gorącą wodą tak aby woda sięgała do 3/4 szybkowara. Woda powinna mieć temperaturę 70-80 stopni Celsiusza(5-6 na mojej kuchence indukcyjnej). Szybkowar z mięsem parzymy 2 godziny.

Po tym czasie wychładzamy szybkowar i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Wyciągamy mięso z szybkowara i rozkoszujemy się wspaniała domową wędliną. Pyszności.

Moja polędwica wyszła bardzo soczysta i delikatną nutką soli.

Przy kolejnych próbach sprawdzę inne warianty przygotowania mięsa np. mięso bez krojenia, ale nastrzykiwane solą i mięso mielone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz