Przejdź do głównej zawartości

Szynkowar - sposób na domowe wędliny - polędwica z karkówką

Zdrowe, pachnące, domowe kiełbasy i wędliny. Przed oczami staje drewniana wiejska chatka i stojąca obok niej wędzarnia, z której unosi się wspaniały aromatyczny dym. Dym pełen zapachów mięsa, które już za chwilę znajdzie się na rodzinnym stole. Ale w dużych miastach, na blokowiskach nikt nie będzie przecież wędził. Nikt też nie chce się ograniczać. Zróbmy więc wędliny w mieszkaniu w bloku.


Tak jak napisałem we wstępie na blokowisku ciężko jest przygotować tradycyjne domowe wędliny np. takie z wędzarni. My już kilkukrotnie podchodziliśmy do tego tematu i efekty były zadowalające, ale nie powalające.

Ostatnio jednak w hipermarkecie trafiłem na nowe gadżety przy stoisku dla "hobbystów" domowej produkcji kiełbas i wędlin. Pierwsza rzecz to jelita wieprzowe na kiełbasę czyli coś czego w Warszawie jeszcze nie widziałem (albo zbyt słabo szukałem :P). A druga to szynkowar. Oczywiście obie rzeczy wrzuciłem do koszyka. Kiełbasy z tej kiszki jeszcze nie robiłem, ale niedługo Wielkanoc więc będzie doskonała okazja. Ale szynkowar ochrzciłem i wyprodukowałem "małe co nieco". I jest pysznie.

Postanowiłem zrobić lekkie profanum (jak to określiła Domi) i w swojej wędlince dokonałem mezaliansu wysokiej jakości polędwiczki i poczciwej karkówki. Nie bawiłem się w kombinacje z egzotycznymi przyprawami, ale smak i tak wyszedł wyborny.

Polędwica z karkówką z szynkowara

Składniki:

  • 70-80dkg polędwiczki wieprzowej
  • 70-80dkg karkówki
  • łyżka soli (najlepiej bez przeciwzbrylaczy; witaminek "E")
  • odrobina saletry potasowej
  • pieprz
Polędwicę i karkówkę kroimy w kostkę. Polędwice "grubiej". Karkówkę drobniej. Dodajemy do mięsa sól i saletrę. Całość porządnie mieszamy i masujemy, a następnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin.

Po tym czasie pakujemy mięso do szybkowara mocno je dociskając i wstawiamy do garnka z gorącą wodą tak aby woda sięgała do 3/4 szybkowara. Woda powinna mieć temperaturę 70-80 stopni Celsiusza(5-6 na mojej kuchence indukcyjnej). Szybkowar z mięsem parzymy 2 godziny.

Po tym czasie wychładzamy szybkowar i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Wyciągamy mięso z szybkowara i rozkoszujemy się wspaniała domową wędliną. Pyszności.

Moja polędwica wyszła bardzo soczysta i delikatną nutką soli.

Przy kolejnych próbach sprawdzę inne warianty przygotowania mięsa np. mięso bez krojenia, ale nastrzykiwane solą i mięso mielone.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i