sobota, 17 maja 2014

Musztardowa marynata do mięsa na grilla

Sezon "grillowy" w pełni. Ludzie coraz częściej kupują do pieczenia "gotowce" z marketu. A przecież doprawienie samodzielne mięsa jest dużo przyjemniejsze, zdrowsze i smaczniejsze. Dziś przedstawiamy marynatę do mięsa autorstwa Domi. Marynata oparta jest na bazie musztardy, oliwy i kompozycji przypraw. Smakuje wyśmienicie, a mięso jest dzięki niej soczyste.





2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub wyciśnięty świeży ząbek)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
1/2 łyżeczki nasion kolendry
kilka gałązek świeżego tymianku, estragonu i kolendry
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej zrobić to w moździerzu, aby dobrze rozdrobnić nasiona kolendry i wydobyć ze świeżych ziół jak najwięcej aromatu.

Gotową marynatą nasmarować plastry karkówki i zostawić mięso w lodówce (najlepiej pod przykryciem) na co najmniej godzinę.

Później pozostaje już tylko pieczenie i wspólne "pałaszowanie" z rodziną i przyjaciółmi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz