poniedziałek, 21 lipca 2014

Łosoś z grilla - przepis. Sposób na pyszną potrawę wakacyjną.

Domi stwierdziła, że dziś ja będę szefem kuchni więc postanowiłem zorganizować balkonowego grilla. A jak grill to kiełbaski i karkówka. Tyle, że nie u mnie. Na cel wziąłem łososia atlantyckiego.


Pomyślałem. Pokombinowałem. Sprawdziłem co mamy w domu i na balkonie.

I oto takie coś mi wyszło.








Przepis na łososia atlantyckiego z grilla.

  • 2 kawałki łososia atlantyckiego - filety
  • 2 cebule
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • odrobina masła
  • przyprawa do ryb z soli, granulowanego czosnku, suszonej bazylii, tymianku, natki pietruszki, rozmarynu
  • świeża mięta
  • świeży estragon
  • świeży rozmaryn
  • limonka
Łososia umyłem. Przyprawę roztarłem z masłem w moździerzu. I taką papką natarłem rybę i rozłożyłem całość na folii aluminiowej. Następnie obrałem i pokroiłem na kawałki cebulkę i obsypałem tym rybę. Czynność powtórzyłem z pokrojonymi pomidorkami. Później obsypałem całość świeżymi ziołami: miętą, estragonem i rozmarynem. I spryskałem sokiem wyciśniętym z limonki.

Po tych zabiegach zawinąłem folię i zarzuciłem potrawę na grilla. Efekt wyszedł następujący:


Ryba jest bardzo soczysta i doskonale komponuje się z upieczonymi warzywami. Limonka dzięki temu, że dodana przed pieczeniem nie zakwasza i nie psuje smaku owoców morza :) Całość jest delikatnie winna. Rewelacja. Szczególnie jak dołoży się do tego ugrillowaną kukurydzę z masełkiem.

Wszystkim trzęsą się uszy :)

Ps. Najgorsze jest to, że dzieci chcą więcej, a łososia brak. Mam jednak jeszcze pstrąga w lodówce. Pomyślę... Pokombinuję...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz