Przejdź do głównej zawartości

Łosoś z grilla - przepis. Sposób na pyszną potrawę wakacyjną.

Domi stwierdziła, że dziś ja będę szefem kuchni więc postanowiłem zorganizować balkonowego grilla. A jak grill to kiełbaski i karkówka. Tyle, że nie u mnie. Na cel wziąłem łososia atlantyckiego.


Pomyślałem. Pokombinowałem. Sprawdziłem co mamy w domu i na balkonie.

I oto takie coś mi wyszło.








Przepis na łososia atlantyckiego z grilla.

  • 2 kawałki łososia atlantyckiego - filety
  • 2 cebule
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • odrobina masła
  • przyprawa do ryb z soli, granulowanego czosnku, suszonej bazylii, tymianku, natki pietruszki, rozmarynu
  • świeża mięta
  • świeży estragon
  • świeży rozmaryn
  • limonka
Łososia umyłem. Przyprawę roztarłem z masłem w moździerzu. I taką papką natarłem rybę i rozłożyłem całość na folii aluminiowej. Następnie obrałem i pokroiłem na kawałki cebulkę i obsypałem tym rybę. Czynność powtórzyłem z pokrojonymi pomidorkami. Później obsypałem całość świeżymi ziołami: miętą, estragonem i rozmarynem. I spryskałem sokiem wyciśniętym z limonki.

Po tych zabiegach zawinąłem folię i zarzuciłem potrawę na grilla. Efekt wyszedł następujący:


Ryba jest bardzo soczysta i doskonale komponuje się z upieczonymi warzywami. Limonka dzięki temu, że dodana przed pieczeniem nie zakwasza i nie psuje smaku owoców morza :) Całość jest delikatnie winna. Rewelacja. Szczególnie jak dołoży się do tego ugrillowaną kukurydzę z masełkiem.

Wszystkim trzęsą się uszy :)

Ps. Najgorsze jest to, że dzieci chcą więcej, a łososia brak. Mam jednak jeszcze pstrąga w lodówce. Pomyślę... Pokombinuję...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego) i