Grilowany bakłażan z pomidorami i serem feta



Sezon grillowy rozkręca się na dobre. Najczęściej wrzucamy na ruszt karkówki, boczki, szaszłyki. Ale może warto spróbować czegoś nowego i łaskawszym okiem spojrzeć w stronę kolorowych warzyw, których teraz pełno na straganach?


Składniki:
  • duży bakłażan
  • pomidory
  • ser feta
  • świeża mięta
  • świeża bazylia
  • sól
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, solimy i rozkładamy na papierowych ręcznikach. Gdy puści sok, doprawiamy papryką, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Kładziemy na grilla i kropimy oliwą. Najlepiej zrobić to kilka razy w trakcie grillowania, przewracając bakłażany na drugą stronę. 

Pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy fetę i posiekaną miętę z bazylią. Gdy bakłażany będą miękkie, ściągamy je na talerz i na ciepłe nakładamy pomidorową sałatkę.

Komentarze

Popularne posty