Sezon grillowy rozkręca się na dobre. Najczęściej wrzucamy na ruszt karkówki, boczki, szaszłyki. Ale może warto spróbować czegoś nowego i łaskawszym okiem spojrzeć w stronę kolorowych warzyw, których teraz pełno na straganach?
Składniki:
- duży bakłażan
- pomidory
- ser feta
- świeża mięta
- świeża bazylia
- sól
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, solimy i rozkładamy na papierowych ręcznikach. Gdy puści sok, doprawiamy papryką, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Kładziemy na grilla i kropimy oliwą. Najlepiej zrobić to kilka razy w trakcie grillowania, przewracając bakłażany na drugą stronę.
Pomidory kroimy w kostkę, dorzucamy fetę i posiekaną miętę z bazylią. Gdy bakłażany będą miękkie, ściągamy je na talerz i na ciepłe nakładamy pomidorową sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz