Tarta z ricotta i szparagami - przepis


Składniki:

Ciasto francuskie
Jajko
Ricotta - 200g (jedno opakowanie)
Szparagi zielone - pęczek
Pomidorki koktajlowe - kubeczek
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Spód tarty

Rozkładamy ciasto francuskie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na brzegach dookoła nacinamy nożem margines, rowek ok 1cm od krawędzi. Całe ciasto nakłuwamy widelcem tak aby przy pieczeniu za bardzo nie wyrosło. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni z termoobiegiem na ok 10 minut, Ciasto powinno się zarumienić. Po tym czasie wyciągamy blaszkę i studzimy ciasto.

Szparagi

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (szparag sam złamie się w dobrym miejscu; dolną część można później obrać i wykorzystać do zrobienia np. kremu). Górną cześć szparagów po odłamaniu wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli, łyżeczki cukru i łyżki masła. Gotujemy je przez 4 minuty, przekładamy do zimnej wody na jakieś 10 minut, a następnie wyciągamy na ręcznik papierowy do osuszenia.

Składanie w całość

Upieczone ciasto smarujemy serkiem ricotta, który następnie po wierzchu solimy i pieprzymy. Następnie na serku układamy szparagi naprzemiennie raz główka do góry raz do dołu. Następnie miedzy szparagami i na brzegach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe(przecięciem do góry). Całość jeszcze raz solimy, pieprzymy i doprawiamy solidnie ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowaną tartę wkładamy znów do piekarnika na ok 10 minut. Pomidorki po tym czasie powinny się lekko pomarszczyć. Wyciągamy tartę i cieszymy się jej smakiem. Smacznego :)

Komentarze