Przejdź do głównej zawartości

Tarta z ricotta i szparagami - przepis


Składniki:

Ciasto francuskie
Jajko
Ricotta - 200g (jedno opakowanie)
Szparagi zielone - pęczek
Pomidorki koktajlowe - kubeczek
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Spód tarty

Rozkładamy ciasto francuskie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na brzegach dookoła nacinamy nożem margines, rowek ok 1cm od krawędzi. Całe ciasto nakłuwamy widelcem tak aby przy pieczeniu za bardzo nie wyrosło. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni z termoobiegiem na ok 10 minut, Ciasto powinno się zarumienić. Po tym czasie wyciągamy blaszkę i studzimy ciasto.

Szparagi

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (szparag sam złamie się w dobrym miejscu; dolną część można później obrać i wykorzystać do zrobienia np. kremu). Górną cześć szparagów po odłamaniu wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli, łyżeczki cukru i łyżki masła. Gotujemy je przez 4 minuty, przekładamy do zimnej wody na jakieś 10 minut, a następnie wyciągamy na ręcznik papierowy do osuszenia.

Składanie w całość

Upieczone ciasto smarujemy serkiem ricotta, który następnie po wierzchu solimy i pieprzymy. Następnie na serku układamy szparagi naprzemiennie raz główka do góry raz do dołu. Następnie miedzy szparagami i na brzegach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe(przecięciem do góry). Całość jeszcze raz solimy, pieprzymy i doprawiamy solidnie ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowaną tartę wkładamy znów do piekarnika na ok 10 minut. Pomidorki po tym czasie powinny się lekko pomarszczyć. Wyciągamy tartę i cieszymy się jej smakiem. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynowane gąski

Ostatnio dostaliśmy cały koszyk pięknych gąsek. Były ich dwa rodzaje: zielone i szare.  Stwierdziliśmy, że najlepiej będzie je zamarynować. Gąski należy oczyścić, włożyć do dużej miski i zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli. Zostawiamy je na jakiś czas w takiej kąpieli. Jeśli grzyby mają na sobie dużo piasku lub ziemi, należy je moczyć dłużej. Następnie miękką szczoteczką lub gąbką czyścimy gąski, a później kilka razy płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie gąski należy dwukrotnie ugotować. Zielone gąski (które mają żółtą barwę) gotujemy dłużej (gotowałam około 15 minut), a gąski szare krócej (około 10 minut), gdyż są delikatniejsze. Za drugim razem ugotowałam je już razem, około 10 minut. Do wody można dodać odrobinę octu, żeby grzyby nie straciły koloru. Gotowe gąski nakładamy do wyparzonych słoiczków. I przygotowujemy zalewę: 2,5 l wody, 1/2 l octu, 6 łyżek cukru i szczypta soli. Wszystko razem zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy grzyby. Nie

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo