Przejdź do głównej zawartości

Sos wiejski

Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem kupiliśmy książkę Hanny Szymanderskiej "Encyklopiedia polskiej sztuki kulinarnej." Ostatnio postanowiliśmy z niej skorzystać i porobić trochę przetworów na zimę. Nasz wybór padł między innymi na sos wiejski.

Sos wiejski - przepis na podwójną porcję:
4 kg pomidorów
8 papryk
5 marchewek
5 cebul
2 cytryny
2 pomarańcze
skórka otarta z cytryny i pomarańczy
2 szklanki cukru
2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki soli





Paprykę pokroić w paski, marchew i cebulę w krążki lub małe kawałeczki i wrzucić razem do dużego garnka.








Pomidory umyć, ponacinać i zalać wrzątkiem. Zostawić na kilka minut.








Następnie pomidory odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.








Pomidory dodajemy do papryki, marchwii i cebuli i dobrze rozprażamy.









Następnie wlewamy wino i gotujemy przez 40 minut.












W międzyczasie myjemy pomarańcze i ścieramy z nich skórkę.










To samo robimy z cytrynami.










Cytrusy dzielimy na kawałki i wrzucamy do ugotowanych warzyw (skórkę na razie zostawiamy!).




Wszystko miksujemy przy pomocy blendera i przecieramy przez sito (my użyliśmy durszlaka).










Do przetartej masy dodać skórkę otartą z cytrusów.










Dodać sól.








I na końcu cukier.


Wszystko gotować jeszcze przez 30 - 40 minut. Gorący sos przelać do słoików i zawekować.









Wyszły nam 3 duże słoiki. 

Kolor piękny, a smak bardzo ciekawy. 

Teraz przymierzamy się do zrobienia kolejnej porcji :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...