Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem kupiliśmy książkę Hanny Szymanderskiej "Encyklopiedia polskiej sztuki kulinarnej." Ostatnio postanowiliśmy z niej skorzystać i porobić trochę przetworów na zimę. Nasz wybór padł między innymi na sos wiejski.
Sos wiejski - przepis na podwójną porcję:
4 kg pomidorów
8 papryk
5 marchewek
5 cebul
2 cytryny
2 pomarańcze
skórka otarta z cytryny i pomarańczy
2 szklanki cukru
2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki soli
Paprykę pokroić w paski, marchew i cebulę w krążki lub małe kawałeczki i wrzucić razem do dużego garnka.
Pomidory umyć, ponacinać i zalać wrzątkiem. Zostawić na kilka minut.
Następnie pomidory odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Sos wiejski - przepis na podwójną porcję:
4 kg pomidorów
8 papryk
5 marchewek
5 cebul
2 cytryny
2 pomarańcze
skórka otarta z cytryny i pomarańczy
2 szklanki cukru
2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki soli
Paprykę pokroić w paski, marchew i cebulę w krążki lub małe kawałeczki i wrzucić razem do dużego garnka.
Pomidory umyć, ponacinać i zalać wrzątkiem. Zostawić na kilka minut.
Następnie pomidory odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Pomidory dodajemy do papryki, marchwii i cebuli i dobrze rozprażamy.
Następnie wlewamy wino i gotujemy przez 40 minut.
W międzyczasie myjemy pomarańcze i ścieramy z nich skórkę.
To samo robimy z cytrynami.
Wszystko miksujemy przy pomocy blendera i przecieramy przez sito (my użyliśmy durszlaka).
Do przetartej masy dodać skórkę otartą z cytrusów.
Dodać sól.
I na końcu cukier.
Wszystko gotować jeszcze przez 30 - 40 minut. Gorący sos przelać do słoików i zawekować.
Wyszły nam 3 duże słoiki.
Kolor piękny, a smak bardzo ciekawy.
Teraz przymierzamy się do zrobienia kolejnej porcji :)
Komentarze
Prześlij komentarz