Przejdź do głównej zawartości

Miód pitny niesycony - trójniak

Jakiś czas temu pisałem, że planuje nastawić kolejną porcję miodu pitnego. Tym razem postanowiłem zrobić miód niesycony, a więc taki, którego nie poddaje się obróbce termicznej. Podobno przy miodach niesyconych jest większe ryzyko, że trunek się nie uda, ale nakład pracy jest zdecydowanie mniejszy, niż przy syconych. No i wydaje mi się, że jest to przepis bardziej "naturalny/tradycyjny".

Zobaczymy co z tego wyjdzie.


Miód nastawiłem w 10 litrowej butli.

Składniki:
3 litry miodu lipowego
6 litrów wody
kilka lasek wanilii
kilka kawałków kory cynamonu

+ przygotowana matka drożdżowa
i pożywka dla drożdży


Miód wymieszałem z wodą i wlałem do butli. Później dodałem wanilie, cynamon i dodałem przygotowaną matkę drożdżową i pożywkę. Po ok 1,5 doby nastaw zaczął porządnie "bulkować" :)



Za jakieś 6 tygodni ściągnę miód znad osadu. I później jeszcze dwa lub trzy razy powtórzę tą operację w zależności od tego jak szybko mój miód będzie się klarował.


Ponieważ to trójniak powinien postać co najmniej 18 miesięcy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Z zeszłorocznego nastawu tak jak już pisałem jakiś czas temu zostały dwie buteleczki 0,7l :)

Oprócz miodu lipowego, który od razu planowałem na miód niesycony miałem jeszcze 3 słoiki miodu wielokwiatowego. Wielokwiatowy planowałem na miód sycony, ale ze względu na ogólny brak czasu zrobiłem dziś drugą butlę niesyconego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...