Dzisiaj podam Wam przepis na idealny, zimowy podwieczorek. Kasza jaglana uznawana jest za najzdrowszą kaszę. Nie zawiera glutenu, ma za to rzadko występującą krzemionkę, doskonale wpływającą na stawy i wygląd skóry, włosów i paznokci. Cynamon zaś ma działanie antyseptyczne, jest pomocny w walce z przeziębieniem. A poza tym ten jego zapach i smak, pasujący do tak wielu potraw... To zdecydowanie, obok czosnku, imbiru i bazylii, moja ulubiona przyprawa.
Przepis jest bardzo prosty i całe przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 min.
Kasza jaglana z jabłkami w sosie cynamonowym:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 jabłka
1 banan
2 łyżki miodu gryczanego
cynamon - ilość dowolna
2 szklanki wody zagotowujemy. Kaszę jaglaną wrzucamy na sito, przepłukujemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu usuniemy ewentualną goryczkę. Kaszę wrzucamy na gotującą się wodę (można lekko posolić), przykrywamy i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. U mnie było to 10 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do niewielkiego garnka. Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy do jabłek i dusimy (można dodać niewielką ilość wody). Gdy jabłka lekko zmiękną, dodajemy miód i cynamon. Wszystko razem mieszamy. Jabłka możemy dusić do całkowitej miękkości lub pozostawić lekko twardawe - zależy co kto lubi :) Ugotowaną kaszę nakładamy na talerz i polewamy jabłkami z cynamonowym sosem.
Jest to świetna przekąska na zimny dzień, sycąca i rozgrzewająca. Zatem smacznego :)
Witam!
OdpowiedzUsuńCo prawda jest juz prawie lato ale chętnie zjem taki podwieczorek.Pozdrawiam.Tereska.