Ja już drugi rok z rzędu robię to w zimie i w niedużym mieszaniu w bloku :) I zaczynam zarażać tym "hobby" kolegów z pracy.
Tym razem nastawiałem m.in. wino z ananasów.
Muszę przyznać, że eksperyment wyjątkowo się udał. Wino jest klarowne, ma ciekawy smak i rewelacyjny aromat ananasów.
Muszę przyznać, że eksperyment wyjątkowo się udał. Wino jest klarowne, ma ciekawy smak i rewelacyjny aromat ananasów.
Składniki (dla butli 10l):
4 litry soku z ananasa (przez wyciskarkę przepuściłem 5 ananasów)
3 litry soku z jabłek (pozyskany na wyciskarce, nadmiar piany z soku usunąłem)
1,5 litra wody
1,5 kg cukru
drożdże (matka drożdżowa nastawiona na ok 2 dni)
Zdjęcia:
Matka drożdżowa nastawiona z dodatkiem soku jabłkowego |
Ananasy na sok |
Wyciskanie soku z ananasów |
Sok ananasowy w butli |
Jabłka na sok |
Jabłka krojone do wyciskarki |
Wyciskanie soku z jabłek |
Wlewanie soku z jabłek do butli |
Dodawanie wody z cukrem |
Po ok 2 miesiącach wino jest już w miarę klarowne.
Wino ananasowe po dwóch miesiącach |
Musze je teraz zlać do czystej butli, aby osad z drożdży, który nagromadził się na dnie nie zepsuł smaku wina. Dodatkowo po takim zalaniu wino powinno stać się jeszcze bardziej klarowne.
Za kilka tygodni rozleje to wino do butelek. Wiosna i lato to dla wszystkich okres ożywionego życia towarzyskiego. Domowe wino może być ciekawym akcentem w czasie takich spotkań :)
Muszę się jeszcze zastanowić nad jakimiś ciekawymi etykietkami.
Nie jestem fanką win, ale takiego naprawdę chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńWitam - Jakie zastosowałeś drożdże do tego winka i jak wyszlo ?
OdpowiedzUsuńprosze o odpowiedz na mail kurowskidam@gmail.com
Drożdże w płynie BIOWIN, ale nie pamiętam już jakie dokładnie. Wino wyszło wytrawne z ciekawym posmakiem ananasów.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń