Przejdź do głównej zawartości

Zimowe wino ananasowe (ananasowo - jabłkowe)

Zazwyczaj wina nastawia się w okresie, kiedy jest bardzo łatwy dostęp do owoców. Zazwyczaj robią to ludzie, którzy mają duże domy ze względu na przestrzeń zajmowaną przez butle.

Ja już drugi rok z rzędu robię to w zimie i w niedużym mieszaniu w bloku :) I zaczynam zarażać tym "hobby" kolegów z pracy.

Tym razem nastawiałem m.in. wino z ananasów.

Muszę przyznać, że eksperyment wyjątkowo się udał. Wino jest klarowne, ma ciekawy smak i rewelacyjny aromat ananasów.

Składniki (dla butli 10l):

4 litry soku z ananasa (przez wyciskarkę przepuściłem 5 ananasów)
3 litry soku z jabłek (pozyskany na wyciskarce, nadmiar piany z soku usunąłem)
1,5 litra wody
1,5 kg cukru
drożdże (matka drożdżowa nastawiona na ok 2 dni)

Zdjęcia:

Matka drożdżowa nastawiona z dodatkiem soku jabłkowego
Ananasy na sok

Wyciskanie soku z ananasów

Sok ananasowy w butli

Jabłka na sok

Jabłka krojone do wyciskarki
Wyciskanie soku z jabłek
Wlewanie soku z jabłek do butli


Dodawanie wody z cukrem
Po tym wszystkim do nastawu dodałem przygotowaną wcześniej matkę drożdżową i postawiłem pod stołem. Okazało się, że wino zaczęło tak intensywnie pracować, że musiałem część soku odlać do osobnej, mniejszej butli :)

Po ok 2 miesiącach wino jest już w miarę klarowne. 

Wino ananasowe po dwóch miesiącach


Musze je teraz zlać do czystej butli, aby osad z drożdży, który nagromadził się na dnie nie zepsuł smaku wina. Dodatkowo po takim zalaniu wino powinno stać się jeszcze bardziej klarowne.

Za kilka tygodni rozleje to wino do butelek. Wiosna i lato to dla wszystkich okres ożywionego życia towarzyskiego. Domowe wino może być ciekawym akcentem w czasie takich spotkań :) 

Muszę się jeszcze zastanowić nad jakimiś ciekawymi etykietkami.

Komentarze

  1. Nie jestem fanką win, ale takiego naprawdę chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam - Jakie zastosowałeś drożdże do tego winka i jak wyszlo ?
    prosze o odpowiedz na mail kurowskidam@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże w płynie BIOWIN, ale nie pamiętam już jakie dokładnie. Wino wyszło wytrawne z ciekawym posmakiem ananasów.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego) i