Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe placuszki

Lubię placki, zarówno te na słodko, jak i wytrawne. Przedwczoraj smażyłam placuszki bananowe i robiąc je następnym razem, porobię zdjęcia i wrzucę przepis. Dzisiaj, gdy tylko otworzyłam lodówkę i moim oczom ukazała się marchewka wiedziałam, że to właśnie ona będzie grać pierwsze skrzypce na dzisiejszym obiedzie. 



Składniki:
1/2 kg marchwi
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka otrębów owsianych
1 szklanka mleka
2 jajka
kilka ząbków czosnku
pęczek koperku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól i pieprz


Wykonanie:


Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko i jajka. Wszystko miksujemy, następnie dodajemy otręby.


Do masy dodajemy koperek, tymianek, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie miksujemy przy pomocy blendera. Ja nie miksowałam na gładką masę, gdyż wolę, gdy warzywa są wyczuwalne.


Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto, formując je za pomocą łyżki w placuszki. Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na ostatnie 2 minuty włączyłam termoobieg, aby mocniej się zrumieniły. Oczywiście można je też usmażyć na patelni.


Gotowe placuszki podajemy z gęstym jogurtem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym dodatkiem.



Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis:) mam tylko jedno pytanie, czy mleko można zastąpić wodą? Niestety mam nietolerancję laktozy:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam takiej modyfikacji placuszków, ale myślę, że spokojnie można tak zrobić. Woda zachowuje się nieco inaczej niż mleko, także na początku dałabym jej troszkę mniej, żeby sprawdzić jaką konsystencję będzie miała masa.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i