Przejdź do głównej zawartości

Późne wiśnie. Staropolski przepis na wiśniówkę.

Jakiś czas temu nastawiłem wiśniówkę, ale ponieważ były to "wczesne" wiśnie postanowiłem uzupełnić je późnymi, ciemnymi, "czarnymi". Najlepsze bowiem wiśniówki wychodzą właśnie z późnych, mocno dojrzałych owoców.

Ponieważ zostało mi trochę owoców i miałem w barku 0,75 wódki postanowiłem dorobić małą porcję wiśniówki tylko i wyłącznie na bazie "późnych" wiśni. Jak za kilka tygodni będę wszystko zlewał to dorobię etykiety i wrzucę to na Wolne tempo. A później zostanie już tylko obdarowywanie rodziny i przyjaciół.


Przy okazji jak zwykle wszystko układa się jak idealnie dopasowane puzzle. Nastawiałem wiśnióweczkę, a Domi przez przypadek otworzyła jedną z książek o tradycjach staropolskich i znalazła co...? Znalazła staropolski przepis na wiśniówkę. Jest tak fajny, że zacytuję go:



"Wiśniówka prędzej do użycia

W garncowy gąsiorek wlać najlepszego spirytusu pół garnca, zrobić syrop z dwóch funtów cukru, maczając tylko cukier, tak aby tego syropu nie było więcej jak dobre pół kwarty, włożyć 10 goździków, wymięszać doskonale i napełnić cały gąsiorek wiśniami czarnemi zupełnie dojrzałymi nieco potłuczonymi, tak aby pestki niektóre były pęknięte. Może stać ze dwa tygodnie... a będzie wyborna do użycia."
L. Ćwierczakiewiczowa, "Jedyne praktyczne przepisy"



Sam przepis znaleźliśmy w książce "Tradycje polskiego stołu" ze wspaniałej serii "Ocalić od zapomnienia" wydawnictwa Muza S.A.

Ciekawy cytat jaki jest umieszczony obok powyższego przepisu:

"gorzałki nie da się zrobić tylko ze śkła i gwoździa... i... jesce z rzodkiewki... Z wszystkiego innego wychodzi (Z.P.Szewczyk, 2009)"

Genialne! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynowane gąski

Ostatnio dostaliśmy cały koszyk pięknych gąsek. Były ich dwa rodzaje: zielone i szare.  Stwierdziliśmy, że najlepiej będzie je zamarynować. Gąski należy oczyścić, włożyć do dużej miski i zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli. Zostawiamy je na jakiś czas w takiej kąpieli. Jeśli grzyby mają na sobie dużo piasku lub ziemi, należy je moczyć dłużej. Następnie miękką szczoteczką lub gąbką czyścimy gąski, a później kilka razy płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie gąski należy dwukrotnie ugotować. Zielone gąski (które mają żółtą barwę) gotujemy dłużej (gotowałam około 15 minut), a gąski szare krócej (około 10 minut), gdyż są delikatniejsze. Za drugim razem ugotowałam je już razem, około 10 minut. Do wody można dodać odrobinę octu, żeby grzyby nie straciły koloru. Gotowe gąski nakładamy do wyparzonych słoiczków. I przygotowujemy zalewę: 2,5 l wody, 1/2 l octu, 6 łyżek cukru i szczypta soli. Wszystko razem zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy grzyby. Nie

Kody na jajkach

Niedawno oglądałem w telewizji program kulinarny, w którym prezenterki pokazywały potrawy z jajek.  Przy okazji wspomniały o kodach na jajkach, które przyjmują na pierwszym miejscu wartości od 0 do 3. Postanowiłem to sprawdzić szczególnie, że twierdziły, iż te z 0 są najlepsze, a te z cyfrą 3 nie powinny być spożywane przez ludzi. Szybko poleciałem do lodówki. Zawsze braliśmy jajka "ze średniej lub wyższej półki" więc pomyślałem, że nie powinno być źle. Najpierw otworzyłem opakowanie, których cena w hipermarkecie należała do średniego pułapu. Spodziewałem się tam kodu rozpoczynającego się od 1 lub 2. Ku mojemu zaskoczeniu ujrzałem 3. Następnie sprawdziłem "droższe" opakowanie. Tu po poprzednim rozczarowaniu spodziewałem się 1, ale niestety na skorupce zobaczyłem 2. Postanowiliśmy, że przy najbliższym pobycie w Biłgoraju zaopatrzymy się w świeże wiejskie jaja. Tak też zrobiliśmy. Jaja te miały zupełnie inny zapach i smak. Przy nich te z hipermarketu po pros

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo