Przejdź do głównej zawartości

Wino truskawkowe. Przepis. Etykiety, naklejki na butelki.

Dwa miesiące temu podziałaliśmy trochę z truskawkami. Zrobiłem wtedy między innymi wino truskawkowe. Dziś nadszedł czas na zlanie go z balonu do butelek. Wino jest rewelacyjne. Słodkie i pełne słońca, o kolorze głębokiej czerwieni.

Wina nastawiłem nie za dużo bo niecały 10l balon i w międzyczasie "sprawdzaliśmy"  je, stąd dziś zlałem tylko 5 litrowych butelek.

Pycha.



Dla zainteresowanych przepis:

  • 5kg truskawek
  • 2,5kg cukru
  • 1,5l wody
  • matka drożdżowa (drożdże winiarskie, odrobina pożywki, 2 łyżki cukru, odrobina soku truskawkowego i wody)
Truskawki z dodatkiem 1kg cukru załadowałem do sokownika i rozpocząłem wyciskanie. Sok zlewałem od razu do swojego 10 litrowego balona. Po zakończeniu ściągania i wystudzeniu soku balon zatkałem rurką fermentacyjną.



W międzyczasie odrobinę (0,5 szklanki) soku odlałem do butelki, dodałem 2 łyżki cukru, 0,5 szklanki wody i całość ostudziłem. Następnie dodałem drożdże winiarskie i szczyptę pożywki. Butelkę zatkałem watą i odstawiłem w ciepłe miejsce na dwa dni. Po tym czasie matka powinna pięknie dojrzeć i zacząć "pracować". Gotową matkę drożdżową wlewamy do balona z sokiem truskawkowym, dosypujemy pożywki i ponownie zatykamy rurką fermentacyjną. Balon zostawiamy w spokoju na 8-10 tygodni.



Po tym czasie wino powinno nabrać "mocy" i ładnie się wyklarować. Gotowe wino zlewamy do butelek, ozdabiamy etykietami i cieszymy się nim z rodziną i przyjaciółmi :)


Tradycyjnie szablon z etykietami na butelki z winem.


Komentarze

  1. Etykietki mogłyby być jako pdf😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Etykietki mogłyby być jako pdf😉

    OdpowiedzUsuń
  3. A powiedz mi, do jakich alkoholi własnej roboty używa się czegoś takiego, jak drożdże gorzelnicze ? Nie ukrywam, że jestem ciekawa i zainteresowana takim produktem, bo może spróbuje stworzyć jakiś alkohol we własnym zakresie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i