Przejdź do głównej zawartości

Kiełbasa z szarej strefy nie idzie z dymem

Duży, brudny "market". Wózek tak brudny i tak się lepi, że bierze nas obrzydzenie. Ale jeść coś trzeba. Podchodzisz do stanowiska z wędlinami i kupujesz kiełbasę. Jest tłusta, bez smaku, pełna twardych chrząstek i chemicznych składników, które z mięsem niewiele mają wspólnego. Ale ma odpowiednią ilość substancji smolistych.


W mediach jest dym o wędzone mięso. Jak zawsze zastanawiam się co w międzyczasie załatwiane i zatwierdzane jest pod stołem i co ten "dym" zasłania. Bo szczerze mówiąc "świadomi konsumenci" na tym nie stracą. Ci, którzy mają w dupie to co kupują i tak kupią to co będzie akurat na półce. A ci, którzy wiedzą dokładnie co chcą kupić i tak to kupią. I to prawdopodobnie taniej.

Bo jak nie można legalnie dostać tego co się chce i co się lubi to dostaje się to nielegalnie. Prosta zasada. Jest taniej bo bez haraczu dla Państwa, bardziej zdrowo i smacznie, bo bez przemysłowej niedbałości (bez chrząstek i innych dziwnych części zwierząt w kiełbasie) i bez dziwnych chemicznych składników, które nas trują.

Przepis faworyzuje dużych producentów i uderza w tych małych. Ale to co, że uderza. Mali, którzy i tak działają lokalnie, uciekną do szarej strefy zabierając ze sobą rzesze swoich stałych klientów. To kolejny raz kiedy przepisy stwarzają warunki do łamania... przepisów. Jesteśmy na to gotowi. Jako Polacy mamy to we krwi.

Będzie nielegalnie? Będzie.
Czy ktokolwiek złapie takich producentów? Nie, bo urzędnicy nie radzą sobie nawet sami ze sobą.

No chyba, że zaprzyjaźniona konkurencja lub życzliwy sąsiad na nas doniesie, ale to już inna bajka.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego) i