Przejdź do głównej zawartości

Wino malinowe dla spóźnialskich - przepis


Spóźniłem się na maliny. Cholera. Jest grudzień. Nie oznacza to jednak braku tegorocznej produkcji wina malinowego. Będzie nieco eksperymentalnie, ale mam nadzieję, że wyjdzie doskonałe jak zawsze.


Nie wyprodukowałem w tym roku soku z malin ekologicznych, ale w sklepach dostałem sok jabłkowo-malinowy w workach. Pachniał na tyle dobrze, że postanowiłem zaryzykować i spróbować produkcji wina malinowego na jego bazie.

Co potrzebne

- balon 15 l
- 10 l soku w worku/kartonie
- 2 l wody
- 2 kg cukru
- drożdże winiarskie
- pożywka

Przygotowanie

Po pierwsze wlewamy sok do balonu. Odrobinę soku mieszamy z cukrem i aktywujemy w takiej mieszance nasze drożdże. Następnie gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy cukier się rozpuści całość wlewany do balonu. Na koniec dodajemy drożdże i pożywkę. Balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy.

Zlewanie

Po 6-8 tygodniach zlewamy nasze wino znad osadu do drugiego balonu i zostawiamy do sklarowania. Gdy wino się sklaruje zlewamy je do butelek, naklejamy etykietki i rozkoszujemy się słodyczą malin.

Komentarze

  1. Muszę ten przepis pokazać mężowi :) Ma winiarskie zacięcie a ten przepis pewnie przypadnie mu do gustu :)
    www.krzywaprosta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno posmakuje. Dla mnie nie ma lepszego wina niż to z malin :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego) i