Składniki:
Łosoś filet - 300g
Ryż do sushi - pół szklanki ok 100g
Glony Wakame - garść
Sezam - 3 łyżki stołowe
Szczypior
Ogórek - średni
Cytryna
Awokado
Mango
Kapusta czerwona - max ćwiartka małej główki
Majonez
Sos Tabasco Sriracha
Sos sojowy
Ocet ryżowy
Oliwa lub olej roślinny
Przygotowanie:
Sezam
Sezam rzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy kilka minut, aż się zezłoci.
Ryba
Łososia myjemy, pozbawiamy skóry i kroimy go na małą kostkę (5mmx5mm). Przekładamy do miseczki i dodajemy 1 łyżkę stołową sosu sojowego i 1 małą łyżeczkę octu ryżowego. Całość delikatnie mieszamy i zostawiamy na godzinę do marynowania. Po tym czasie kroimy szczypior na małe krążki i dodajemy do ryby. A następnie dodajemy kilka szczypt prażonego sezamu. Wszystko delikatnie mieszamy.
Ryż
Ryż do sushi przepłukujemy zalewając go zimną wodą i wylewając tę wodę dopóki nie stanie się klarowna (wymaga to ok 5 powtórzeń). Następnie w rondelku zalewamy ryż wodą ok 2,5 cm i wstawiamy do gotowania. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie wodę (należy uważać, żeby nie przypalić).
Glony
Glony przekładamy do miseczki i zalewamy wrząca wodą. Czekamy kilka minut, aż woda się wchłonie, a glony zmiękną i lekko zmienią kolor na ciemnozielony. Następnie wodę odlewamy a glony delikatnie osuszamy. Tuz przed łączeniem (opisane dalej) i przełożeniem do miseczki dodajemy łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki octu ryżowego oraz kilka szczypt sezamu prażonego i mieszamy.
Ogórek
Ogórek myjemy odcinamy końcówki i ze skórka kroimy na plasterki. Pokrojony ogórek przekładamy do miseczki i doprawiamy wyciśniętym sokiem z połówki cytryny i odrobiną oleju.
Awokado
Awokado obieramy ze skórki (wydrążamy miąższ łyżką) i kroimy na plasterki.
Mango
Mango obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
Kapusta
Kapustę (mniej niż ćwiartka małej główki) siekamy.
Sos
Mieszamy 3 duże łyżki majonezu i 2-3 łyżki sosu Sriracha (wg uznania i własnej odporności na ostrość). Sos powinien być lekko rzadki (tak aby nadawał się do polania innych składników). Jeżeli jest zbyt gęsty to można dodać odrobinę przegotowanej wody.
Łączenie/podawanie
Gdy ryba już nam się zamarynuje i mamy przygotowane wszystkie składowe możemy zacząć układanie naszego dania. Do tego celu potrzebujemy okrągłych misek(w zależności od wielkości misek będziemy mogli ułożyć od 2 do 4 porcji). W jednej części miski układamy ryż, obok układamy ogórki, dalej rybę, mango, glony Wakame i kapustę czerwoną. Na środku na pozostałych składowych układamy awokado. Całość polewamy delikatnie po brzegach sosem i dajemy większa ilość sosu na środek na awokado. I to tyle. Podziwiamy eksplozje smaków. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz