Przejdź do głównej zawartości

Poke Bowl - przepis


Składniki:

Łosoś filet - 300g
Ryż do sushi - pół szklanki ok 100g
Glony Wakame - garść
Sezam - 3 łyżki stołowe
Szczypior
Ogórek - średni
Cytryna
Awokado
Mango
Kapusta czerwona - max ćwiartka małej główki
Majonez
Sos Tabasco Sriracha
Sos sojowy
Ocet ryżowy
Oliwa lub olej roślinny


Przygotowanie:

Sezam

Sezam rzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy kilka minut, aż się zezłoci.

Ryba

Łososia myjemy, pozbawiamy skóry i kroimy go na małą kostkę (5mmx5mm). Przekładamy do miseczki i dodajemy 1 łyżkę stołową sosu sojowego i 1 małą łyżeczkę octu ryżowego. Całość delikatnie mieszamy i zostawiamy na godzinę do marynowania. Po tym czasie kroimy szczypior na małe krążki i dodajemy do ryby. A następnie dodajemy kilka szczypt prażonego sezamu. Wszystko delikatnie mieszamy.

Ryż

Ryż do sushi przepłukujemy zalewając go zimną wodą i wylewając tę wodę dopóki nie stanie się klarowna (wymaga to ok 5 powtórzeń). Następnie w rondelku zalewamy ryż wodą ok 2,5 cm i wstawiamy do gotowania. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie wodę (należy uważać, żeby nie przypalić).

Glony

Glony przekładamy do miseczki i zalewamy wrząca wodą. Czekamy kilka minut, aż woda się wchłonie, a glony zmiękną i lekko zmienią kolor na ciemnozielony. Następnie wodę odlewamy a glony delikatnie osuszamy. Tuz przed łączeniem (opisane dalej) i przełożeniem do miseczki dodajemy łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki octu ryżowego oraz kilka szczypt sezamu prażonego i mieszamy.

Ogórek

Ogórek myjemy odcinamy końcówki i ze skórka kroimy na plasterki. Pokrojony ogórek przekładamy do miseczki i doprawiamy wyciśniętym sokiem z połówki cytryny i odrobiną oleju.

Awokado

Awokado obieramy ze skórki (wydrążamy miąższ łyżką) i kroimy na plasterki.

Mango

Mango obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.

Kapusta

Kapustę (mniej niż ćwiartka małej główki) siekamy.

Sos

Mieszamy 3 duże łyżki majonezu i 2-3 łyżki sosu Sriracha (wg uznania i własnej odporności na ostrość). Sos powinien być lekko rzadki (tak aby nadawał się do polania innych składników). Jeżeli jest zbyt gęsty to można dodać odrobinę przegotowanej wody.

Łączenie/podawanie

Gdy ryba już nam się zamarynuje i mamy przygotowane wszystkie składowe możemy zacząć układanie naszego dania. Do tego celu potrzebujemy okrągłych misek(w zależności od wielkości misek będziemy mogli ułożyć od 2 do 4 porcji). W jednej części miski układamy ryż, obok układamy ogórki, dalej rybę, mango, glony Wakame i kapustę czerwoną. Na środku na pozostałych składowych układamy awokado. Całość polewamy delikatnie po brzegach sosem i dajemy większa ilość sosu na środek na awokado. I to tyle. Podziwiamy eksplozje smaków. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i