Z sałatką ziemniaczaną spotkałem się pierwszy raz w Niemczech. Testowałem i wersje ze sklepu i wersje robione przez niemieckich znajomych, ale żadna z nich nie była tak dobra jak spotkana "u Szwejka" i "Podwalu". Do czasu... W ostatnich miesiącach króluje u mnie w domu poniższy przepis.
Składniki:
- 1kg ziemniaków sałatkowych
- 3/4 szklanki bulionu (testowałem za równo z rosołem z kury jak również z koncentratem bulionu warzywnego z Thermomixa)
- 1 łyżka musztardy
- 2 czerwone cebule (małe/średnie)
- 5 łyżek białego octu winnego
- 7 łyżek oleju (używam Kujawskiego rzepakowego)
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Kroki:
1. Gotujemy ziemniaki w "mundurkach", odcedzamy i zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
2. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze plasterki
3. Obieramy cebulę i kroimy na pół lub ćwierć talarki
4. Do cebuli dodajemy ocet i olej, mieszamy i na chwile odstawiamy
5. Do bulionu dodajemy musztardę i mieszamy.
6. Do ziemniaków dodajemy cebulę i bulion i delikatnie mieszamy.
7. Na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy sałatkę.
Smacznego!
Ps. Sałatka idealnie nadaje się do mięsa z grilla, ale można ją też jeść samodzielnie.
Komentarze
Prześlij komentarz