Przejdź do głównej zawartości

Idealny przepis na sałatkę ziemniaczaną


Z sałatką ziemniaczaną spotkałem się pierwszy raz w Niemczech. Testowałem i wersje ze sklepu i wersje robione przez niemieckich znajomych, ale żadna z nich nie była tak dobra jak spotkana "u Szwejka" i "Podwalu". Do czasu... W ostatnich miesiącach króluje u mnie w domu poniższy przepis.



Składniki:

  • 1kg ziemniaków sałatkowych
  • 3/4 szklanki bulionu (testowałem za równo z rosołem z kury jak również z koncentratem bulionu warzywnego z Thermomixa)
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 czerwone cebule (małe/średnie)
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 7 łyżek oleju (używam Kujawskiego rzepakowego)
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku


Kroki:

1. Gotujemy ziemniaki w "mundurkach", odcedzamy i zostawiamy do lekkiego ostudzenia.

2. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze plasterki

3. Obieramy cebulę i kroimy na pół lub ćwierć talarki

4. Do cebuli dodajemy ocet i olej, mieszamy  i na chwile odstawiamy

5. Do bulionu dodajemy musztardę i mieszamy.

6. Do ziemniaków dodajemy cebulę i bulion i delikatnie mieszamy.

7. Na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy sałatkę.


Smacznego!


Ps. Sałatka idealnie nadaje się do mięsa z grilla, ale można ją też jeść samodzielnie.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...