Sos wiejski

Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem kupiliśmy książkę Hanny Szymanderskiej "Encyklopiedia polskiej sztuki kulinarnej." Ostatnio postanowiliśmy z niej skorzystać i porobić trochę przetworów na zimę. Nasz wybór padł między innymi na sos wiejski.

Sos wiejski - przepis na podwójną porcję:
4 kg pomidorów
8 papryk
5 marchewek
5 cebul
2 cytryny
2 pomarańcze
skórka otarta z cytryny i pomarańczy
2 szklanki cukru
2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki soli





Paprykę pokroić w paski, marchew i cebulę w krążki lub małe kawałeczki i wrzucić razem do dużego garnka.








Pomidory umyć, ponacinać i zalać wrzątkiem. Zostawić na kilka minut.








Następnie pomidory odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.








Pomidory dodajemy do papryki, marchwii i cebuli i dobrze rozprażamy.









Następnie wlewamy wino i gotujemy przez 40 minut.












W międzyczasie myjemy pomarańcze i ścieramy z nich skórkę.










To samo robimy z cytrynami.










Cytrusy dzielimy na kawałki i wrzucamy do ugotowanych warzyw (skórkę na razie zostawiamy!).




Wszystko miksujemy przy pomocy blendera i przecieramy przez sito (my użyliśmy durszlaka).










Do przetartej masy dodać skórkę otartą z cytrusów.










Dodać sól.








I na końcu cukier.


Wszystko gotować jeszcze przez 30 - 40 minut. Gorący sos przelać do słoików i zawekować.









Wyszły nam 3 duże słoiki. 

Kolor piękny, a smak bardzo ciekawy. 

Teraz przymierzamy się do zrobienia kolejnej porcji :)

Komentarze

Popularne posty