Przejdź do głównej zawartości

Włoska pizza - przepis

Jakiś czas temu kupiłam książkę Cristiny Bottari "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska". I jak już pisałam na Po prostu książki, poza pięknym wyglądem książka zawiera rewelacyjne przepisy. 

Długo szukaliśmy receptury na pizzę idealną. Przez długi czas robiliśmy wspaniałą pizzę na cieście razowym, ale było to dalekie od prawdziwych włoskich smaków. Gdy zobaczyliśmy zdjęcie przy przepisie w "MammaMia" stwierdziliśmy, że to może być strzał w dziesiątkę. I rzeczywiście, po małej modyfikacji pizza bardzo przypomina te, które jedliśmy we Włoszech.



Moja modyfikacja polega na dodaniu do ciasta nie tylko mąki pszennej, ale również kukurydzianej. Dlaczego? Otóż we Włoszech ciasto, z którego wyrabia się pizze miało zawsze lekko żółtawy kolor. Doszłam więc do wniosku, że prawdopodobnie jest to wpływ dodania mąki kukurydzianej. W dodatku jakiś czas później odkryłam, że specjalne włoskie mąki do wypieku pizzy to właśnie mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej.


Włoska pizza:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
12 g świeżych drożdży
200 ml wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek


Szklanką odmierzamy odpowiednią ilość mąki.



Drożdże kruszymy, wrzucamy do szklanki, dodajemy łyżeczkę cukru (używamy brązowego).


 

Dodajemy odrobinę wody i mieszamy.


Następnie składniki  na ciasto należy wymieszać. My dla wygody korzystamy z robota kuchennego. Wrzucamy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże i resztę wody.


Następnie dodajemy 3 łyżki oliwy.


I wyrabiamy jednolite ciasto. Można oczywiście zagnieść je ręcznie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 2 godziny. Jeśli jest ciepło, ciasto może wyrosnąć szybciej. Ostatecznie powinno podwoić objętość.


Taka ilość ciasta wystarcza na dwie blachy do pizzy o średnicy 32 cm. Zatem ciasto dzielimy na pół i rozkładamy na blachach.


Do blendera wrzucamy kilka obranych ze skórki pomidorów, ząbki czosnku, bazylię i szczyptę soli. Wszystko razem miksujemy i mamy pyszny pomidorowy sos...


...którym smarujemy przygotowane ciasto.


Na wierzch wrzucamy ulubione dodatki. Trzeba uważać, żeby nie było ich zbyt dużo lub żeby nie były zbyt grubo ułożone. Pizze z mniejszą ilością składników lepiej się pieką. U nas akurat zagościł wędzony kurczak, pieczarki i czarne oliwki.


Na koniec układamy plasterki mozzarelli i posypujemy startym żółtym serem. Wierzch można posypać oregano.


Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 15 minut.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i