Przejdź do głównej zawartości

Sok truskawkowy - sokownik

Ceny truskawek z tygodnia na tydzień rosną. Zastanawiam się czy to sygnał kończącego się sezonu na te owoce czy tez wpływ "paniki" zasianej przez media. W każdym wypadku jeżeli ktoś planuje zaangażować się w produkcję jakichś ciekawych rzeczy z tych owoców to już ostatni dzwonek.

My w tym roku postanowiliśmy zrobić:
  • sok
  • wino
  • 2 rodzaje konfitury
Do produkcji soku wykorzystaliśmy oczywiście sokownik. Do sokownika (8l) zapakowałiśmy:
  • 5 kg truskawek
  • 1 kg cukru (jak ktoś lubi mniej słodkie to można dać mniej; nawet 250g)
Wyszło nam z tego ok 6 słoików soku.

Standardowo do najniższej części nalaliśmy wody, środkowa czekała sobie na wyciśnięty sok, a do koszyka na górze nałożyliśmy truskawek warstwowo obsypywanych cukrem. Truskawki wcześniej oczywiście porządnie wypłukaliśmy w wodzie, ale nie obrywaliśmy już szypułek.




Po kilkunastu minutach gotowania z sokownika zaczął spływać słodziutki czerwony sok, którym na bieżąco napełnialiśmy słoiki. Pełnie słoiki zakręcaliśmy i odwracaliśmy do góry dnem w celu zawekowania, aż do wystygnięcia.



W trakcie gotowania, gdy truskawki zmiękną można je trochę "podusić" tłuczkiem do ziemniaków. Zabawę kończymy gdy truskawki zblakną, a sok z sokownika przestanie spływać.

Jak ktoś się skusi na taki sok własnej roboty to życzę słodkiej degustacji :)

Przy okazji Beata Pawlikowska na swoim fanpage na facebooku dodała świetną "żółtą karteczkę". Po jej obejrzeniu od razu nabiera się poczucia sensu produkcji domowych wyrobów.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i