Przejdź do głównej zawartości

Sok truskawkowy - sokownik

Ceny truskawek z tygodnia na tydzień rosną. Zastanawiam się czy to sygnał kończącego się sezonu na te owoce czy tez wpływ "paniki" zasianej przez media. W każdym wypadku jeżeli ktoś planuje zaangażować się w produkcję jakichś ciekawych rzeczy z tych owoców to już ostatni dzwonek.

My w tym roku postanowiliśmy zrobić:
  • sok
  • wino
  • 2 rodzaje konfitury
Do produkcji soku wykorzystaliśmy oczywiście sokownik. Do sokownika (8l) zapakowałiśmy:
  • 5 kg truskawek
  • 1 kg cukru (jak ktoś lubi mniej słodkie to można dać mniej; nawet 250g)
Wyszło nam z tego ok 6 słoików soku.

Standardowo do najniższej części nalaliśmy wody, środkowa czekała sobie na wyciśnięty sok, a do koszyka na górze nałożyliśmy truskawek warstwowo obsypywanych cukrem. Truskawki wcześniej oczywiście porządnie wypłukaliśmy w wodzie, ale nie obrywaliśmy już szypułek.




Po kilkunastu minutach gotowania z sokownika zaczął spływać słodziutki czerwony sok, którym na bieżąco napełnialiśmy słoiki. Pełnie słoiki zakręcaliśmy i odwracaliśmy do góry dnem w celu zawekowania, aż do wystygnięcia.



W trakcie gotowania, gdy truskawki zmiękną można je trochę "podusić" tłuczkiem do ziemniaków. Zabawę kończymy gdy truskawki zblakną, a sok z sokownika przestanie spływać.

Jak ktoś się skusi na taki sok własnej roboty to życzę słodkiej degustacji :)

Przy okazji Beata Pawlikowska na swoim fanpage na facebooku dodała świetną "żółtą karteczkę". Po jej obejrzeniu od razu nabiera się poczucia sensu produkcji domowych wyrobów.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...

Domowa kiszka ziemniaczana - przepis

Dziś z okazji świąt wielkanocnych postanowiliśmy przygotować nas sprawdzony przepis na kiszkę ziemniaczaną. Przy okazji postanowiliśmy go upamiętnić "dla potomności" w ramach niniejszego wpisu. Kiszka z tego przepisu jest bardzo aromatyczna, ale też bardzo wyrazista w smaku. Zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu. Składniki: 3kg ziemniaków 200-250g surowego boczku(bez skóry) 400-450g boczku wędzonego-parzonego 2 duże cebule 4 jajka 1-2 łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego 1-2 łyżki soli 1-2 łyżki kminku 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1-2 łyżki czosnku mielonego 1-2 łyżki papryki wędzonej jelita wieprzowe jak do kiełbasy Przepis: Boczek surowy i wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie na mały ogień. Cebulkę kroimy w kostkę i dodajemy do boczku jak będzie już zarumieniony. Cebulkę z boczkiem smażymy do zarumienienia cebulki. Ziemniaki obieramy i trzemy na maszynce na drobne piórka. Tak powstałą masę odsączamy z nadmiaru wody. Do odsączonej masy do...