sobota, 10 września 2011

Sok z aronii - sokownik

Poprzedni weekend i początek minionego tygodnia były bardzo intensywne. Domi poszalała i zrobiła sporo przetworów:

- 2 rodzaje ketchupów
- sos wiejski z m.in. pomidorów, papryki i cytrusów
- sałatkę z kapusty z kurkumą

(Poproszę, żeby Domi (Szef-Generał) dodała przepisiki w najbliższym czasie.)

Ja natomiast intensywnie używałem nowego sokownika. Przygotowałem wina ze śliwek i z bananów. Od kolegi z pracy dostałem nieco (1-1,5kg) aronii, którą przerobiłem na sok(na wino było trochę za mało). Wyszedł pyszny.

Szybki przepis na sok z aronii z sokownika:

1. Aronie przebraliśmy (z szypułek i liści) i umyliśmy.
2. Wsypaliśmy owoce do górnej części sokownika dodając pół szklanki cukru. I standardowo do dolnej części wlaliśmy wodę. Sok zbiera się w części środkowej wyciskany przez parującą wodę.

3. Po mniej więcej godzince gotowania zlaliśmy sok do butelki. Owoców było niewiele więc nie było potrzeby ściągania soku przez wężyk.
 Sok ma piękny kolor i wspaniały smak.

Sok z aronii nie jest chyba zbyt popularny co bardzo mnie zdziwiło, gdy go posmakowałem. Jest bardzo dobry.

Żałuję, że wcześniej nie pomyśleliśmy o sokowniku bo zrobilibyśmy również sok z czarnych porzeczek.

Powiązane:
Sok truskawkowy z sokownika
Sok porzeczkowy z sokownika + etykiety

7 komentarzy:

  1. Aronia ma właściwości podobne do czerwonego wina: zapobiega nadciśnieniu, chroni przed chorobami serca i miażdżycą oraz zwalcza nadmierny cholersterol. Zawiera też dużo związków zwlaczających wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega chorobom nowotworowym. I oczywiście jest bogata w witaminy.Regularne picie soku z aronii znacznie wzmacnia odporność organizmu, co w porze jesienno-zimowej na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Więcej o Aronii i jej właściwościach medycznych możesz dowiedzieć się na stronie http://sokzaronii.info/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodawaj cukru ponieważ zmienia zawartośc ARONII.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią dowiem się czegoś wiecej na ten temat.

      Usuń
  4. A jak przechowywać ten sok? Wystarczy zlać do butelek po winie z zakrętka? Będzie się trzymał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku wystarczyła zwykła butelka z nakrętką. Jednak na pewno lepszym sposobem jest zapasteryzowanie w słoikach/butelkach z wieczkami.

      Usuń
    2. Sok z sokownika nie musi być pasteryzowany. Wlewasz gorący do butelek, zakręcasz i wynosisz w chłodne ciemne miejsce.

      Usuń