Przejdź do głównej zawartości

Zrobione jest lepsze niż perfekcyjne

Zacząć coś... Tak cholernie trudno jest zaczynać. Zawsze chcemy, żeby to co robimy było dobre, żeby było doskonałe, perfekcyjne. I nigdy takie nie jest. Pominę fakt, że bardzo rzadko zaczynamy coś nowego, coś czego jeszcze nie znamy. Boimy się nowości, zmiany, a nieznane nas paraliżuje.

O ile łatwiej jest zaczynać, gdy mamy mapę, szablon, ogólny zarys projektu. Ale my od razu celujemy w doskonałość.

Co ciekawe ludzie są mistrzami w udoskonalaniu. Gdy już coś jest bardzo łatwo wskazać słabe strony tego czegoś, bardzo łatwo wymyślać udoskonalenia.

Najtrudniejsze jest przełamanie samego siebie i własnego perfekcjonizmu (tak każdy człowiek jest perfekcjonistą), przełamanie i rozpoczęcie. Gdy w głowach zaświta nam nowy pomysł powinniśmy niezwłocznie przystępować do jego realizacji i zrobić cokolwiek, zrobić szablon, szkielet, coś niedoskonałego, coś co nasz wewnętrzny perfekcjonizm będzie mógł w dniu jutrzejszym poprawić.

Często łapię się na tym, że zrobię coś, napiszę, powiem, a później po kilku miesiącach do tego wracam i... stwierdzam: "jakie to było banalne i infantylne". Ale wiem też wtedy jak to zrobić lepiej i poprawiam. A gdybym nie zrobił tej "banalnej" wersji wciąż byłbym na tym samym etapie co te kilka miesięcy wcześniej.

Jak zwykle powtarzam, że statusy na gadu-gadu to skarbnica różnych ciekawych rzeczy. Jeden z kolegów miał ostatnio następujący:

"Zrobione jest lepsze niż perfekcyjne"

Trudno się z tym nie zgodzić. A więc:

Róbmy jak najwięcej rzeczy niedoskonale, bo tylko one doprowadzą nas do doskonałości.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Marynowane gąski

Ostatnio dostaliśmy cały koszyk pięknych gąsek. Były ich dwa rodzaje: zielone i szare.  Stwierdziliśmy, że najlepiej będzie je zamarynować. Gąski należy oczyścić, włożyć do dużej miski i zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli. Zostawiamy je na jakiś czas w takiej kąpieli. Jeśli grzyby mają na sobie dużo piasku lub ziemi, należy je moczyć dłużej. Następnie miękką szczoteczką lub gąbką czyścimy gąski, a później kilka razy płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie gąski należy dwukrotnie ugotować. Zielone gąski (które mają żółtą barwę) gotujemy dłużej (gotowałam około 15 minut), a gąski szare krócej (około 10 minut), gdyż są delikatniejsze. Za drugim razem ugotowałam je już razem, około 10 minut. Do wody można dodać odrobinę octu, żeby grzyby nie straciły koloru. Gotowe gąski nakładamy do wyparzonych słoiczków. I przygotowujemy zalewę: 2,5 l wody, 1/2 l octu, 6 łyżek cukru i szczypta soli. Wszystko razem zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy grzyby. Nie

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo