Przejdź do głównej zawartości

Delikatna nalewka malinowa. Przepis. Etykiety, naklejki.

W zeszłym tygodniu brat przywiózł mi ponad 30kg malin ekologicznych :) Przez 6 godzin zrobiliśmy z tego sporo ciekawych rzeczy i dokonaliśmy paru odkryć. Niewielką cześć malin postanowiłem zużyć na nalewkę malinową. "Specyfik" jest bardzo smaczny, a jednocześnie nie jest za mocny, bo zawartość alkoholu to ok 18-20%.



Delikatna nalewka malinowa

Składniki:

  • 1kg malin
  • 0,5l spirytusu
  • 1kg cukru
  • 0,5l wody

Przepis:

Maliny płuczemy i wrzucamy do dużego słoja. Zasypujemy je odrobiną cukru (mniej niż pół szklanki) i zalewamy spirytusem. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni.




Resztę cukru (niecały 1kg) mieszamy z 0,5l zagotowanej wody i mieszamy, aż powstanie syrop.



Po 3 dniach zlewamy i filtrujemy zawartość słoika i mieszamy z syropem cukrowym, a następnie taką mieszanką wypełniamy butelki.



Nalewka w butelkach powinna postać 1-2 miesiące, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, ale jest też bardzo dobra jeżeli, ktoś nie wytrzyma i zdegustuje ją od razu :)

Na koniec pozostaje naklejenie etykiet na butelki i obdarowanie takimi prezentami rodziny i przyjaciół.




Standardowo zamieszczam moje naklejki na butelki z nalewkami.




Inne etykietki na nalewkę malinową zrobiłem w zeszłym roku. Można je obejrzeć tutaj. Zeszłoroczna nalewka była nieco mocniejsza :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Marynowane gąski

Ostatnio dostaliśmy cały koszyk pięknych gąsek. Były ich dwa rodzaje: zielone i szare.  Stwierdziliśmy, że najlepiej będzie je zamarynować. Gąski należy oczyścić, włożyć do dużej miski i zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli. Zostawiamy je na jakiś czas w takiej kąpieli. Jeśli grzyby mają na sobie dużo piasku lub ziemi, należy je moczyć dłużej. Następnie miękką szczoteczką lub gąbką czyścimy gąski, a później kilka razy płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie gąski należy dwukrotnie ugotować. Zielone gąski (które mają żółtą barwę) gotujemy dłużej (gotowałam około 15 minut), a gąski szare krócej (około 10 minut), gdyż są delikatniejsze. Za drugim razem ugotowałam je już razem, około 10 minut. Do wody można dodać odrobinę octu, żeby grzyby nie straciły koloru. Gotowe gąski nakładamy do wyparzonych słoiczków. I przygotowujemy zalewę: 2,5 l wody, 1/2 l octu, 6 łyżek cukru i szczypta soli. Wszystko razem zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy grzyby. Nie