Przejdź do głównej zawartości

Delikatna nalewka malinowa. Przepis. Etykiety, naklejki.

W zeszłym tygodniu brat przywiózł mi ponad 30kg malin ekologicznych :) Przez 6 godzin zrobiliśmy z tego sporo ciekawych rzeczy i dokonaliśmy paru odkryć. Niewielką cześć malin postanowiłem zużyć na nalewkę malinową. "Specyfik" jest bardzo smaczny, a jednocześnie nie jest za mocny, bo zawartość alkoholu to ok 18-20%.



Delikatna nalewka malinowa

Składniki:

  • 1kg malin
  • 0,5l spirytusu
  • 1kg cukru
  • 0,5l wody

Przepis:

Maliny płuczemy i wrzucamy do dużego słoja. Zasypujemy je odrobiną cukru (mniej niż pół szklanki) i zalewamy spirytusem. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni.




Resztę cukru (niecały 1kg) mieszamy z 0,5l zagotowanej wody i mieszamy, aż powstanie syrop.



Po 3 dniach zlewamy i filtrujemy zawartość słoika i mieszamy z syropem cukrowym, a następnie taką mieszanką wypełniamy butelki.



Nalewka w butelkach powinna postać 1-2 miesiące, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, ale jest też bardzo dobra jeżeli, ktoś nie wytrzyma i zdegustuje ją od razu :)

Na koniec pozostaje naklejenie etykiet na butelki i obdarowanie takimi prezentami rodziny i przyjaciół.




Standardowo zamieszczam moje naklejki na butelki z nalewkami.




Inne etykietki na nalewkę malinową zrobiłem w zeszłym roku. Można je obejrzeć tutaj. Zeszłoroczna nalewka była nieco mocniejsza :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...