Przejdź do głównej zawartości

Jak zrobić aniołka na choinkę


Już za kilka dni święta. W domach pachnie wspaniałymi wypiekami. Przygotowywane są wigilijne potrawy. I ubierane są choinki. To idealny czas, żeby porobić coś kreatywnego z dzieciakami. Można na przykład zrobić anioła z rączek i stóp.


Ten pomysł chodził za mną od kilku dni. Dłonie złączone ze sobą kciukami wyglądały jak skrzydła. Skrzydła anioła. Okazało się, że i ze stopy można zrobić użytek. W ten sposób powstał aniołek na choinkę.

Niezbędne materiały

- twardy żółty papier (na szatę)
- twardy niebieski papier (na skrzydła)
- twardy różowy papier (na buźkę)
- srebrny papier (na aureolkę)
- ołówek + gumka
- czarny cienkopis lub flamaster
- klej
- nożyczki
- sznureczek (do zawieszenia)
- pomocnik z małymi rączkami i stópkami :)

Wycinanie kształtów z rączek i stóp

Rączki pomocnika przykładamy do papieru przeznaczonego na skrzydła i odrysowujemy ich kształt. Dłonie powinny być ułożone w taki sposób jak do przywitania i połączone kciukami (tak jak na obrazki poniżej). Stopę przykładamy do papieru przeznaczonego na szatę i również odrysowujemy jej kształt. Następnie wycinamy to co odrysowaliśmy.

Wycinanie głowy i aureoli

Na różowym papierze odrysowujemy okrąg. Można w tym celu posłużyć się np. nakrętką od butelki. A na papierze przeznaczonym na aureolkę trochę większy okrąg. Oba okręgi wycinamy.

Sklejanie

Jeżeli zostały gdzieś ślady ołówka warto je zetrzeć gumką. Następnie przyklejamy skrzydła z tyłu szaty, głowę na "pięcie" naszej stopy i aureolę z tyłu głowy.

Wykańczanie

Na koniec należy cienkopisem dorysować zamknięte oczka i uśmiech na głowie oraz złożone rączki na przedzie szaty nieco poniżej skrzydeł. Z tyłu głowy warto też nakleić sznureczek, na którym nasz aniołek będzie wisiał na choince.


Radość dzieciaków gwarantowana :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i