Dziś z okazji świąt wielkanocnych postanowiliśmy przygotować nas sprawdzony przepis na kiszkę ziemniaczaną. Przy okazji postanowiliśmy go upamiętnić "dla potomności" w ramach niniejszego wpisu. Kiszka z tego przepisu jest bardzo aromatyczna, ale też bardzo wyrazista w smaku. Zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu.
Składniki:
3kg ziemniaków
200-250g surowego boczku(bez skóry)
400-450g boczku wędzonego-parzonego
2 duże cebule
4 jajka
1-2 łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego
1-2 łyżki soli
1-2 łyżki kminku
1-2 łyżki majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1-2 łyżki czosnku mielonego
1-2 łyżki papryki wędzonej
jelita wieprzowe jak do kiełbasy
Przepis:
Boczek surowy i wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie na mały ogień. Cebulkę kroimy w kostkę i dodajemy do boczku jak będzie już zarumieniony. Cebulkę z boczkiem smażymy do zarumienienia cebulki.
Ziemniaki obieramy i trzemy na maszynce na drobne piórka. Tak powstałą masę odsączamy z nadmiaru wody. Do odsączonej masy dodajemy cebulkę z boczkiem, a następnie przyprawy. Ilość przypraw uzależniona jest od preferencji domowników. U nas w domu zazwyczaj dajemy większą ilość przypraw. Dodajemy jajka i wszystko mieszamy.
Osolone jelita namaczamy na 20 minut w letniej wodzie, a później przepłukujemy od środka sprawdzając czy są szczelne. Masę ziemniaczaną nakładamy do maszyny do nadziewania, nakładamy na końcówkę do nadziewania jelito, zawiązując je na końcu i nadziewamy jelito nasz masą ziemniaczaną. Drugą końcówkę nadzianego jelita również zawiązujemy.
Kiszkę układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Później zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie nasza kiszka ziemniaczana jest gotowa.
Smacznego.
Świetny pomysł, bardzo mi się podoba Wasza kiszka ziemniaczana, chętnie wypróbuję. Ja ostatnio chętnie wybieram wędzone wędliny i przyznam, że domowa wędzarnia to jest to, co mi się marzy. Już niebawem rozpocznę własną produkcję, wszystko już czeka na zmontowanie, nawet drzwiczki do wędzarni i można zaczynać.
OdpowiedzUsuń