Przejdź do głównej zawartości

Sok z aronii - sokownik

Poprzedni weekend i początek minionego tygodnia były bardzo intensywne. Domi poszalała i zrobiła sporo przetworów:

- 2 rodzaje ketchupów
- sos wiejski z m.in. pomidorów, papryki i cytrusów
- sałatkę z kapusty z kurkumą

(Poproszę, żeby Domi (Szef-Generał) dodała przepisiki w najbliższym czasie.)

Ja natomiast intensywnie używałem nowego sokownika. Przygotowałem wina ze śliwek i z bananów. Od kolegi z pracy dostałem nieco (1-1,5kg) aronii, którą przerobiłem na sok(na wino było trochę za mało). Wyszedł pyszny.

Szybki przepis na sok z aronii z sokownika:

1. Aronie przebraliśmy (z szypułek i liści) i umyliśmy.
2. Wsypaliśmy owoce do górnej części sokownika dodając pół szklanki cukru. I standardowo do dolnej części wlaliśmy wodę. Sok zbiera się w części środkowej wyciskany przez parującą wodę.

3. Po mniej więcej godzince gotowania zlaliśmy sok do butelki. Owoców było niewiele więc nie było potrzeby ściągania soku przez wężyk.
 Sok ma piękny kolor i wspaniały smak.

Sok z aronii nie jest chyba zbyt popularny co bardzo mnie zdziwiło, gdy go posmakowałem. Jest bardzo dobry.

Żałuję, że wcześniej nie pomyśleliśmy o sokowniku bo zrobilibyśmy również sok z czarnych porzeczek.

Powiązane:
Sok truskawkowy z sokownika
Sok porzeczkowy z sokownika + etykiety

Komentarze

  1. Aronia ma właściwości podobne do czerwonego wina: zapobiega nadciśnieniu, chroni przed chorobami serca i miażdżycą oraz zwalcza nadmierny cholersterol. Zawiera też dużo związków zwlaczających wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega chorobom nowotworowym. I oczywiście jest bogata w witaminy.Regularne picie soku z aronii znacznie wzmacnia odporność organizmu, co w porze jesienno-zimowej na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Więcej o Aronii i jej właściwościach medycznych możesz dowiedzieć się na stronie http://sokzaronii.info/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodawaj cukru ponieważ zmienia zawartośc ARONII.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak przechowywać ten sok? Wystarczy zlać do butelek po winie z zakrętka? Będzie się trzymał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku wystarczyła zwykła butelka z nakrętką. Jednak na pewno lepszym sposobem jest zapasteryzowanie w słoikach/butelkach z wieczkami.

      Usuń
    2. Sok z sokownika nie musi być pasteryzowany. Wlewasz gorący do butelek, zakręcasz i wynosisz w chłodne ciemne miejsce.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden węzeł, bo

Tylna lampa w Audi A4

Od kilku miesięcy komputer w moim Audi A4 B7 "krzyczał", że nie działa prawa tylna lampa. Początkowo żarówka świeciła słabiej, ale od jakiegoś czasu przestała zupełnie działać. Ostatnio udało mi się znaleźć trochę czasu i zabrałem się za wymianę tej spalonej żarówki. W bagażniku tuż przy lampie zlokalizowałem okrągłą klapkę. Ściągnąłem ją przy pomocy śrubokręta. W środku widoczna jest śruba, którą można odkręcić imbusem o rozmiarze 17. W swoich narzędziach takiego klucza nie znalazłem więc postanowiłem poszukać go w sklepach. Niestety nigdzie takiego nie znalazłem. Największe jakie były dostępne to 12, a i ich cena nie była dla mnie zadowalająca (ok 20zł). Postanowiłem poszukać alternatywy. Najprostszym rozwiązaniem było kupienie śruby 17 z nakrętkami na wagę. Całość kosztowała poniżej 2 zł :) Teraz przy pomocy takiego narzędzia i płaskiego klucza mogłem odkręcić śrubę trzymającą lampę. Wyciągnięcie lampy jest stosunkowo proste. Później należy odłączyć kabel

Domowe masło własnej roboty - domowa maślanka

Warto wiedzieć jak zrobić w domowych warunkach prawdziwe masło. Piszę prawdziwe bo te w sklepach niewiele mają z nim wspólnego. Będąc ostatni raz w Biłgoraju brat wykombinował mi od kobiet z pobliskich wsi mleko i śmietanę prosto od krowy. Ponieważ nie używamy za dużo śmietany (zamiast tego korzystamy z jogurtu naturalnego) postanowiliśmy zrobić domowe masło. W dawnych czasach wykorzystywano do tego maselnice dziś najprostszym zamiennikiem tego urządzenia jest plastikowa butelka po napojach. Nalałem więc słoik śmietany do butelki 1,5l (lepiej od razu podzielić 1l śmietany na 2 plastikowe butelki 1,5l - patrz niżej), zamknąłem ją i zacząłem machać :) Po kilku minutach okazało się, że śmietana tak zmieniła swą konsystencję, że przestała się przemieszczać w butelce. Postanowiłem więc ją rozlać na dwie butelki plastikowe i kontynuowałem machanie. Po jakimś czasie zawartość butelek stała się bardzo gęsta. Nagle po jeszcze kilku machnięciach krem odkleił się od ścianek butelki i