Przejdź do głównej zawartości

Sok z aronii - sokownik

Poprzedni weekend i początek minionego tygodnia były bardzo intensywne. Domi poszalała i zrobiła sporo przetworów:

- 2 rodzaje ketchupów
- sos wiejski z m.in. pomidorów, papryki i cytrusów
- sałatkę z kapusty z kurkumą

(Poproszę, żeby Domi (Szef-Generał) dodała przepisiki w najbliższym czasie.)

Ja natomiast intensywnie używałem nowego sokownika. Przygotowałem wina ze śliwek i z bananów. Od kolegi z pracy dostałem nieco (1-1,5kg) aronii, którą przerobiłem na sok(na wino było trochę za mało). Wyszedł pyszny.

Szybki przepis na sok z aronii z sokownika:

1. Aronie przebraliśmy (z szypułek i liści) i umyliśmy.
2. Wsypaliśmy owoce do górnej części sokownika dodając pół szklanki cukru. I standardowo do dolnej części wlaliśmy wodę. Sok zbiera się w części środkowej wyciskany przez parującą wodę.

3. Po mniej więcej godzince gotowania zlaliśmy sok do butelki. Owoców było niewiele więc nie było potrzeby ściągania soku przez wężyk.
 Sok ma piękny kolor i wspaniały smak.

Sok z aronii nie jest chyba zbyt popularny co bardzo mnie zdziwiło, gdy go posmakowałem. Jest bardzo dobry.

Żałuję, że wcześniej nie pomyśleliśmy o sokowniku bo zrobilibyśmy również sok z czarnych porzeczek.

Powiązane:
Sok truskawkowy z sokownika
Sok porzeczkowy z sokownika + etykiety

Komentarze

  1. Aronia ma właściwości podobne do czerwonego wina: zapobiega nadciśnieniu, chroni przed chorobami serca i miażdżycą oraz zwalcza nadmierny cholersterol. Zawiera też dużo związków zwlaczających wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega chorobom nowotworowym. I oczywiście jest bogata w witaminy.Regularne picie soku z aronii znacznie wzmacnia odporność organizmu, co w porze jesienno-zimowej na pewno się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Więcej o Aronii i jej właściwościach medycznych możesz dowiedzieć się na stronie http://sokzaronii.info/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodawaj cukru ponieważ zmienia zawartośc ARONII.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak przechowywać ten sok? Wystarczy zlać do butelek po winie z zakrętka? Będzie się trzymał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim przypadku wystarczyła zwykła butelka z nakrętką. Jednak na pewno lepszym sposobem jest zapasteryzowanie w słoikach/butelkach z wieczkami.

      Usuń
    2. Sok z sokownika nie musi być pasteryzowany. Wlewasz gorący do butelek, zakręcasz i wynosisz w chłodne ciemne miejsce.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...

Domowa kiszka ziemniaczana - przepis

Dziś z okazji świąt wielkanocnych postanowiliśmy przygotować nas sprawdzony przepis na kiszkę ziemniaczaną. Przy okazji postanowiliśmy go upamiętnić "dla potomności" w ramach niniejszego wpisu. Kiszka z tego przepisu jest bardzo aromatyczna, ale też bardzo wyrazista w smaku. Zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu. Składniki: 3kg ziemniaków 200-250g surowego boczku(bez skóry) 400-450g boczku wędzonego-parzonego 2 duże cebule 4 jajka 1-2 łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego 1-2 łyżki soli 1-2 łyżki kminku 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1-2 łyżki czosnku mielonego 1-2 łyżki papryki wędzonej jelita wieprzowe jak do kiełbasy Przepis: Boczek surowy i wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie na mały ogień. Cebulkę kroimy w kostkę i dodajemy do boczku jak będzie już zarumieniony. Cebulkę z boczkiem smażymy do zarumienienia cebulki. Ziemniaki obieramy i trzemy na maszynce na drobne piórka. Tak powstałą masę odsączamy z nadmiaru wody. Do odsączonej masy do...